A július 21-től ibériai félszigeten turnézó Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes moncao-i fellépései után, a Spanyolországban lévő Ourense városában készül fellépni. Az eddigiekről, az együttes közlése alapján elmondható, hogy fellépéseik sikeresen zajlottak le. A turné szervezői igen tanulságosnak ítélték meg a fesztiválon látottakat. Remélik, hogy a sikerek töretlenek maradnak a következő fellépéseken is, és hogy sok pozitív, megosztandó tapasztalattal térhetnek majd vissza városunkba.

                A kezdeti szervezési nehézségeket leszámítva elmondható, hogy az együttes állja a sarat európa egyik legnagyobb folklórfesztiválján. Legutóbbi közleményében az együttes igazgatója, András Mihály kiemelte, hogy a legapróbb gondok is megoldódtak és az együttes akadálytalanul folytatja szereplését a “Xornadas de Folclore de Ourense”-n és hogy az együttes minden tagja ép és egészséges.

Augusztus 11-én kaptuk az értesítést miszerint az együttes már Ourense városában tartozkodik. Többek között az is kiderült, hogy naponta többször, több helyen van fellépésük, hogy a program roppant zsúfolt és mindössze két óra pihenőjük van a délután folyamán. Az előadások helyszínei az egész régiót lefedik. Azt is megtudtuk, hogy összesen 12 együttes lép fel velük közösen a világ minden tájáról. Olyan távoli országokból is képviseltetik magukat, mint Kenya, Sri Lanka, Dagisztán, stb. A kevés szabadidőben az együttes rendszeresen látogatja az érintett helyszínek építészeti és más kulturális nevezetességeit. Ezeken a helyeken rendszeresen várják és barátságosan fogadják őket a polgármesterek, a városok elöljárói. Kedvességükkel csak a kiváncsiságuk vetekszik, ami nagyon jól esik táncosainkank – közölte Miklós Katalin az együttes turnészervezője – hozzátéve, hogy legalább annyire jó érzés megismerni a helyi embereket mint amennyire az a világ minden részéből érkezett táncosokat. Az együttes erdélyi népi kultúránkat és csíkszereda városát képvislei a turnén – hangsúlyozta tájékoztatásában András Mihály igazgató – idézem:

 “Mindenhol tisztában vannak, hogy mi magyar városból vagyunk, ahol magunk dönthetünk ügyeink felet és hogy hivatásos magyar együttesként Csíkszeredát képviseljük. Igyekeznek helyesen kimondani nevünket, műsorszámainkat, meg röviden tevékenységeinkről, és otthoni eddigi életünkről is felolvasnak szinte minden előadáson. Azt is külön ki szokták emelni, hogy magyar táncok mellett román táncokat is bemutatunk. Mindenhol nagyon meg vannak elégedve a műsorainkkal és azzal, hogy fegyelmezett, jó csapat vagyunk Ezért a szervezők több helyre is elküldenek minket előadást tartani.”

 A közlemény megerősítette az eddigieket: együttesünk méltón képviseli hagyományainkat és városunkat a messzi nagyvilágban, reméljük sokan kiváncsiak lesznek majd az együttes visszatérésére, amelyre a program-változásoktól függően augusztus 22 és 26 között várható.

 Nyulas Ferenc

<< Vissza
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bileta.ro