A csíkszeredai Városi Művelődési Házban folyó év  december 16-án, pénteken 15 órától jubileumi  csűrdöngölésre gyűlnek össze a régió fiatal néptáncosai. A  Zelegor Néptáncegyüttes Csíkmenaságról, Kis Gerlice Gyerek-néptánccsoport Csíkszentkirályról, Rozmaring és Fehér Liliom Gyerek-néptánccsoportok Csíkszentimréről, Kikerics Gyereknéptánccsoport Csíkszentsimonból, Labdarózsa Néptáncegyüttes Csíkszentmártonból, Bojzás Együttes Csíkkozmásról, Gyöngyvirág Néptáncegyüttes Tusnádról, Kankalin Néptánccsoport Kászonújfaluból, Zergeboglár Néptáncegyüttes Kászonaltízból, Tanulók Háza és a Borsika Néptáncegyüttesek Csíkszeredából, Gyerek-Néptáncegyüttes Gyergyóremetéről, Forrás Néptáncegyüttes Marosfőről, Ördögborda Néptáncegyüttes Balánbányáról, Prücskök Néptáncegyüttes Csíkszentdomokosról, Csíkmadarasi Néptáncegyüttes, Csíkrákosi Néptáncegyüttes, Vadvirág Együttes Csicsóból, Zergeboglár Néptáncegyüttes Kápolnásfaluból és Picinige Gyerekzenekar Marosvásárhelyről érkezik a rendezvényre.
            A X. találkozó ezúttal nem a színpadon veszi kezdetét, hanem a központi parkban felépített gyermekvárosban,ahol karácsonyi énektanulásra, közös fényképezésre és hógolyózásra kerül sor. A közel 700 gyerek színpadi bemutatkozásaira 16,00 órától kerül sor a Művelődési Ház nagytermében, 17,00 órától a ház előterében  pedig a Varga Károly Népművészeti Egylet szervezésében megnyitja kapuit a II. Karácsonyi Népművészeti Vásár. Ezt követően kézműves foglalkozásokon, 18,00 órától pedig táncházban  vehetnek részt a gyerekek és fiatalok.
            2001-től félévente, ünnepeink előtt megszervezett gyerek és ifjúsági néptánctalálkozókhoz csatlakozó csoportok száma alkalomról alkalomra nő, ami ösztönző, öröm, elégtétel a szűlőknek, szereplőknek, szervezőknek és oktatóknak egyaránt. Ezen találkozókat kézműves foglalkozásokkal, tanulmányi versenyekkel, táncházakkal, népművészeti kiállításokkal színesítjük. A gyerekek a Csűrdöngölő találkozókon a heti rendszersséggel oktatott néptáncképzés eredményét mutatják be színpadon. Lehetőség a sok száz fiatalnak az ismerkedésre, vetélkedésre, közös mulatságra.
            A kilencedik, az eddigieknél is nagyobb,ez évi  pünkösdi búcsút megelőző találkozón a közönség több, mint 1200 tehetséges fiatalt láthatott népviseletben a színpadon, de a közönség soraiban is sok száz gyerek nézte végig az aprók és nagyobbak táncait. Színes népviseletekben, változatos koreográfiákkal jöttek a csoportok.
            Az eddigi találkozókon már nem fért a sok gyerek a Városi Művelődési Házban, azért szabadtéri színpad mellett döntöttek a szervezők. Néptánccsoportok, népdalénekesek jöttek bemutatni előadásaikat, népi játékaikat, népdalaikat 42 Hargita megyei településről. Sok településről 2-3 csoport is eljött. A bemutatott műsorukkal térségünk zenéje, tánca mellett egész Erdély néptáncaiból láthattak bemutatkozókat.
            Mind a szervezőknek, mind a táncosoknak, oktatóknak újabb és újabb kihívást jelent minden alkalom. A gyerekcsoportok mindig új produkciókkal jelentkeznek ami nagy előkészületet igényel. Folyamatossága van az oktatásnak, és a jövőre nézve is van már utánpótlás, mert sok településen  két három csoport is működik, kicsiktől nagyonkig.
            A következő  néptánctalálkozó, amit 2006. június 1-re, Gyermeknapra terveznek a szervezők, reményeik szerint Csíkszereda városának eddigi legnagyobb szabású szabadtéri seregszemléje fog megvalósulni.              
Hagyományaink élni akarnak. Az oktatók és szervezők lelkesedése meghozta gyümölcsét, Hargita megyében működik a legtöbb néptánccsoport.
            A néptánctalálkozók és az oktatási program rendszeres támogatói: Apáczai Közalapítvány, Communitas Alapítvány, Gyerek és Ifjúsági Sportminisztérium Hargita Megye Tanácsa, Illyés Közalapítvány, Nemzeti Kulturális Alapprogram, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Oktatási Minisztérium.

 

                                                                                                         Bodi Ildikó

 

 

 

 

<< Vissza
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bileta.ro