2017. NOVEMBER 23.
Hontalanítás
Csíkszeredában a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vendégeként 2017. november 23-án, csütörtökön Csíkszeredában lép fel a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház. A nagyszerű felvidéki csapat a csíkszeredai Városi Művelődési Házban este 7 órától Hontalanítás című műsorát mutatja be, amelynek üzenete számunkra is elgondolkodtató.
A múlt század történelmi eseményei számtalanszor bizonyították, hogy a kirekesztés látszólag egyszerű megoldás, de a valóságban működésképtelen. Ennek ellenére voltak, akik a második világháború után ismételten felmerülő kisebbségi kérdést lakosságcsere, deportálás és kényszertelepítés útján próbálták rendezni. Szomorú és értelmetlen epizódja ez a történelemnek.
Az előadás a ma is Szlovákia területén élő magyarság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel. Érzések és képzettársítások szintjén beszél zsigeri jelenségekről. Mindannyian különböző kultúrák, ideológiák és történetek összjátékának termékei vagyunk, mégis sokakban él valamiféle megmagyarázhatatan és irracionális igény az elhatárolódásra mindentől, ami „más”. Pedig a tartós elszigetelődés kirekesztettséget eredményez, legyen szó életünk bármely területéről. A kérdés ilyenkor már csak az, kirekesztők vagy kirekesztettek leszünk. A Hontalanítás alapmotívuma a kényszer. A lépéskényszer.
<< Vissza
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bilete.ro