2018. JÚNIUS 14-16.
Fellépéseink a 23. Duna Karneválon
Budapesten

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes többször fellép a 2018. június 8 - 17. között megrendezésre kerülő 23. Duna Karneválon.

A Fesztivál célja alapítása óta művészi értékekben gazdag, változatos programokat kínálni, határok nélküli magyar kulturális örökség világ és európai szintű népszerűsítése mellett a kultúrák közötti párbeszéd elősegítése.

A Duna Karnevál napjainkra Budapest fesztiválváros és Európa kulturális életében a nemzeti és nemzetközi hagyományok méltó képviselőjévé vált. A rendezvény a magyarországi fesztiválok minősítési rendszerében a legmagasabb fokozatú „Kiváló Fesztivál” címet nyerte el.

Június 14-én, csütörtökön 20.00 órától az Erzsébetligeti Színházban (1165 Budapest, Hunyadvár u. 43/C.) az együttes Táncoljatok című műsorából láthatnak részletet az érdeklődők. Táncoljatok! Ennél tömörebben, egyszerűbben és tisztábban aligha lehetne megfogalmazni egy táncegyüttes feladatát. Az Együttes egyik elsődleges célja hagyományaink hiteles átörökítése a tánc által. Ennek jegyében táncosaink szinte kivétel nélkül hosszú ideje foglalkoznak gyermekekkel, ifjúsági és felnőtt tánccsoportokkal: tanítják, irányítják, segítik őket. Ezzel szemben eddig kevesüknek volt alkalma arra, hogy hivatásos táncosok tolmácsolásában fogalmazzák meg elképzeléseiket. 2015-ben, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával nyílt rá lehetőség, hogy ezt megtegyék: táncos társaikkal vigyék színre alkotásaikat.

Az előadás rendezője Gábos Endre saját táncetűdje felhasználásával rendezett, szerkesztett egységes színpadi produkciót. A különböző tájegységek táncai az együttes tagjainak koreográfiái szerint kerültek a műsorba, így a legtöbb hargitás táncos kivette a részét az alkotási folyamatból.
 
Június 15-én, pénteken 18.00 órától az I. kerületi Ybl Miklós téren a Hegyen innen - hegyen túl című produkció bemutatására kerül sor, melyet táncház követ. Az előadás sajátossága, hogy két szomszédos és jórészt összefüggő, mégis olyannyira különböző tájegység, Felcsík és Gyimes énekelt, táncolt örökségét mutatja be, állítja egymás mellé, lehetőséget adva a nézőnek, hogy felfedezze azt a sok rejtett közös vonást, amit kevesen tudnak. Az előadást az együttes két kiváló szólótáncosa, Antal Zsolt és Péter László álmodták meg, vitték színpadra.

Június 16-án, szombaton a 20.00 órától keződő Gálaműsoron (Margitszigeti Szabadtéri Színpad) lép fel az együttes. A műsor első felében látható a Világkarneválon magyarózdi és szentbenedeki koreogárfiát mutat be az együttes több más külföldi táncegyüttes közel 300 művészének közös műsorában. A látványos tánckoncert nemzeteket összekötve különleges együttműködésben mutatja be a kultúrák párbeszédét.

A Gálaműsor második felében a Szerelmünk, Kalotaszeg című nagyszabású produkció lesz látható, melyben a Hargita Együttes is fellép. A magyar táncegyüttesek és zenekarok közel 200 művészének együttműködésében megvalósuló előadás passzív hagyományőrzés helyett az élő és megújulni képes tradíció továbbvitelére, átadására törekszik. A korszerű feldolgozás nem csorbítja a tradicionális értékeket, hanem élteti és élővé teszi azokat.

Az előadásokon közreműködik András Orsolya népdalénekes, valamint Mihó Attila és zenekara.

Az együttes részvételét a Duna Karneválon a Nemzeti Kulturalis Alap támogatja. 
<< Vissza
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bileta.ro