2019. ÁPRILIS 2.
Kiáltó szó
az Udvarhely Néptáncműhely vendégelőadása

Április 2-án, kedden 19.00 órától az Udvarhely Néptáncműhely vendégelőadását láthatja a csíkszeredai közönség.

A Kiáltó szó Kós Károly 1921-ben Zágoni Istvánnal és Paál Árpáddal közösen kiadott röpirata. Az "ifjú és naiv szellemi-munkás triumvirátus" – ahogyan az együttest később Kós nevezi – fellépésével megtörte az akkori magyar vezető körök hirdette passzivitást, elutasította a menekülésszerű repatriálást, és az új helyzetbe való reális beilleszkedés végett politikai cselekvésre szólította fel a Romániában kisebbségivé váló magyarságot. "Kiáltom a jelszót: építenünk kell, szervezkedjünk hát a munkára. Kiáltom a célt: a magyarság nemzeti autonómiája" – hirdeti Kós Károly Kiáltó szó Erdély, Bánság, Kőrösvidék és Máramaros magyarságához! című manifesztumában.

Kós Károly, eredeti nevén Kosch Károly (Temesvár, 1883. december 16. – Kolozsvár, 1977. augusztus 24.) magyar építész, író, grafikus, könyvtervező, szerkesztő, könyvkiadó, tanár, politikus Trianon után Erdélyt, Kalotaszeget választotta.1910-ben földet vásárolt a kalotaszegi (Alszeg) Sztánán, felépítette nyaralóját (későbbi lakóházát) és feleségül vette a türei református lelkész leányát, Balázs Idát.1919-ben megalakította a Kalotaszegi Köztársaságot.

A Kiáltó szó című előadás, koreográfia emléket kíván állítani Kós Károlynak, illetve a száz éve kisebbségi létbe került erdélyi magyarság jelen helyzetére kíván reflektálni, Kós Károly szellemében, hirdetve az erdélyi értékeket, a magyarság önállóságát, megmaradását, jelenét és jövőjét.

Tánckar: Antal József, Antal Katalin, Bálint Endre, Faluvégi Erzsébet, Forgács Hunor, Fülöp Csaba, Hajdó Árpád, Hajdó Lóránt, Koszta Kriszta, Kovács Bernadett, Nagy Annamária, Sipos Réka és Fülöp Atilla m.v.

Közreműködik a Kedves zenekar.

Forgatókönyv, táncoktatás: Könczei Csongor
Zenei szerkesztés: Könczei Árpád
Jelmez: Fülöp Hajnalka
Rendező-koreográfus: Könczei Árpád

Helyszín: Csíkszereda, Városi Művelődási Ház (Temesvári sugárút 6.)

Belépő: felnőtteknek 15 lej; diákoknak, nyugdíjasoknak 10 lej.

A műsorra a jegyeket a Csíki Mozi jegypénztárában és https://www.bilete.ro/kialto-szo/kialto-szo-02-apr-2019/ linken lehet váltani. Az előadás megkezdése előtt egy órával a Városi Művelődési Házban is áruljuk jegyeinket.

Bármilyen kedvezményes jegy a Csíki Mozi jegypénztárában, illetve az előadás előtt egy órával a Városi Művelődési Házban váltható. A Csíki Mozi jegypénztára nyitva tart hétköznapokon 9-18 óra között. Telefonszám: 02 66 317 007.
<< Vissza
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bileta.ro