2020. Március 25.
Ki van a viselet mögött?
Szabó László


Ki van a viselet mögött? - interjúsorozatunk első szereplője Szabó László – de mindenki Lacának szólítja.

A Hargita Együttes tagja 14 éve (2007-től) és tánckarvezetője 2012-től. Érdekesség, hogy négyszer próbálkozott mire sikeres felvételt nyert az Együtteshez, ahol megismerte feleségét, Júliát. Csíkmindszenten laknak és két fiú édesapja.
Laca mindig jókedvű, közvetlen, segítőkész, még akkor is mosolyog, ha nagyon fáradt. Vezető egyéniség, maximalista, egyenes és kitartó.
 





 Melyik a kedvenc gyerekkori emléked?

- Az egész gyerekkorom élménydús volt. Tusnádfürdőn nőttem fel, szerettem minden pillanatát. Barátaimmal mindig az erdőben csatangoltunk, rengeteget játszottunk, hol a tó körül, hol a borvíznél, hol pedig medvéket lestünk. Színes volt a baráti köröm, akárcsak a gyerekkorom, voltak románok is köztük, akiktől tanultam románul és ők tőlem magyarul. Sohasem unatkoztunk, mindig volt valami jó ötletünk, hogy mivel üssük el az időt.


 Miért választottad a néptáncot hivatásodnak?

- 15 éves voltam, amikor a Gyöngyvirág néptánccsoportba táncolhattam, ahol megtapasztaltam, hogy milyen a közösség, ereje így sok jó élményben volt részem. Akkor a Hargita Együttes szólótáncosai Péter László és György Piros jártak oktatni Tusnádfürdőre. Igazából nekik köszönhetően szerettem bele a néptáncba, értettem meg mélységét a táncnak, és az egész népi kultúrának a megtartó erejét. Innen indult a lavina.

 Mi volt a legnagyobb szakmai sikered?

- Mindig bennem volt csendes társként az alkotásivágy, a koreográfia részletek, illetve a műsor részeinek a begyakoroltatása és ezáltal közelebb érzek magamhoz minden műsort. Ennek köszönhetően már vannak ötleteim további nagy műsorok rendezésére és koreografálására is. Ezeket a folyamatos dolgokat a mindennapi munkában szakmai sikernek élem meg, főként azért, mert mindig került be javaslatom a műsorokba.
(Önálló alkotások:
A rendező-koreográfus alkotótársa a Madéfalvi veszedelem (2014.), és a Ludas Matyi (2016.) c. műsorok színpadravitelében.
Buzai hangulatok koreográfia a Táncoljatok – táncosok a táncról c. műsorban - közös munka Szabó Júliával.
Szerkesztője a Zeng a lélek, zeng a szó címmel 2020-ban készült műsornak és annak részeként a mezőségi férfitáncokat koreografálta.
„Sorsforduló”2021-es március 15-i ünnepi gálaműsor rendezése és koreografálása.
2008-tól folyamatosan táncoktató különböző amatőr néptánccsoportoknál. -szerk.megj.)

Mi volt a legnehezebb időszak, munkád során az elmúlt években?

- A feleségemet itt ismertem meg, 10 éve vagyunk házasok. Amikor születtek a gyerekeink és neki otthon kellett maradnia, ez az időszak volt a legnehezebb. Megtört a rutin, már nem együtt jöttünk munkába és nem együtt dolgoztunk.

Mire vagy a legbüszkébb, ha visszatekintesz eddigi pályafutásodra?

- A kollégáimra vagyok a legbüszkébb!
Részese vagyok egy olyan csapatnak, mint a Hargita Együttes, és segítjük egymást abban, hogy a kijelölt úton járjunk
.
Hogyan képzeled el karriered, véleményed szerint hol fogsz tartani öt év múlva?

- A Hargita Együttesnél képzelem el a következő éveimet is. Még több önálló alkotást és sikeres előadást szeretnék, mindemellett tovább fejlődni, nem csak szakmailag, hanem emberileg is, azért, hogy egy még sikeresebb táncegyüttest vezethessek. Fejlődni és fejleszteni, többek között ezért is járok egyetemre. (Magyar Táncművészeti Egyetem másodéves hallgatója, Próbavezető és Táncos szakon. –szerk.megj.)

 Mit csinálsz szabadidődben?

- Családommal, fiaimmal próbálok minél több időt tölteni. Gazdálkodok, állattenyésztéssel foglalkozok, illetve népviseleteket is varrok, persze amikor az időm engedi. A családom a legfontosabb és mindig első helyen áll.

Ha választhatnál egyet a szuperhősök tulajdonságai közül, melyik lenne az, és miért?

- Talán az idő lassítása, hogy még több időm legyen. Hiszen néha kevés, hogy egy nap 24 órából áll, pár órát hozzá raknék.

Amit biztosan nem tudtál Lacáról:

- Laca példaképe az Édesapja.
- Kedvenc étele nincs, elmondása szerint mindenevő, lucskos káposztától egészen a kínai ételekig.
- Hobbija még a főzés, többször részt vettek a Hargita Együttessel a Pityókafesztiválon, ahol kétszer is első díjban részesültek, és Laca volt a főszakács.
- Kedvenc filmje, sorozata:
  Szereti a jó filmeket, amelyek különböző szituációkat, élethelyzeteket mutatnak be, hogy mennyi mindenre is képes az ember, az emberi agy. De a könnyen emészthető filmeket is szereti, ami csak úgy kikapcsolja, legyen az akció, dráma, vagy vígjáték.
- A mezőségi táncok állnak hozzá a legközelebb.
- Laca 8 évet élsportoló volt, válogatott szinten. Rövid pályás gyorskorcsolya, ahol országos bajnokságon, nemzetközi versenyeken is részt vett, illetve többször is dobogós helyezést ért el csapatával.
- Kedvenc zenésze/együttese: Ossian, Bagossy Brothers Company, de amúgy akárcsak a filmeknél, itt is sok van.
- Kedvenc idézet: „Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit ősök követtek.” Kassai Lajos

<< Vissza
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bileta.ro