2020. Április 7.
Ki van a viselet mögött?
Gábor Dénes


Ki van a viselet mögött? - interjúsorozatunk következő szereplője Gábor Dénes. 

Gábor Dénes, aki 35 éves, csíkszentkirályi, házas és egy szép kislány édesapja.
Dénes ezzel az öt szóval jellemezte magát: vicces, pontos, kitartó, segítőkész és emberséges.
A Hargita Együttes tagja 2007-től 2014-ig, aztán egy megszakítás után ismét tagja 2016-tól.


Melyik a kedvenc gyerekkori emléked?

- Öcsémmel a nagyszüleinknél voltunk, és ott játszottunk a gyümölcsösben. Voltak kisborjúk és felakartunk ülni a hátukra, de öcsémet a borjú felrúgta. Aztán nagy sírás, édesanyám megakart verni, én meg ijedtembe futottam édesapámhoz, aki kaszált az oldalba és kiáltottam neki: - Édesapám jöjjön szembe, mért édesanyám éppe-éppe ér bé.
Miért választottad a néptáncot hivatásodnak?

- Nagymamámtól indulhatott, ő nagyon sokat énekelt népdalokat. Nagyon szerettem hallgatni, és itt kezdődött el, hogy a népzenét közelebb kezdtem érezni magamhoz.
Aztán telt - múlt az idő, és amikor 16 éves voltam és volt egy lovam, elhívtak Ezer Székely Leány találkozóra, azt az érzést sosem felejtem el. Utána kezdtem táncolni a csíkszentkirályi csoportban, itt szerettem meg igazán a néptáncot. De akkor még nem is gondoltam, hogy hivatásos táncos is lehetek. Eltelt 4 év, és 20 évesen kaptam lehetőséget, hogy felvételizzek a Hargita Együtteshez.

Mi volt a legnagyobb szakmai sikered?

- Amikor a Hargita együtteshez kerültem, Gábos Endre volt a tánckarvezető. Szatmáron volt előadásunk, ott táncolhattam először szatmári koreográfiát. Az előadás végén, az idős bácsik és nénik felállva tapsoltak és folyt a könnyük. Ekkor tudatosult bennem, hogy ezt akarom csinálni és ezt az érzést, amit ott kaptam sosem tudom elfelejteni. Ekkor éreztem legelőször a szakmai sikert. Amúgy minden előadást sikernek élek meg.

Mi volt a legnehezebb döntés, amelyet meg kellett hoznod munkád során az elmúlt években?

- 2014-ben, amikor el kellett menjek az Együttestől, „a családi fészek” megteremtése miatt, 2 évet kellett eltöltenem külföldön. Ez volt a legnehezebb döntésem.

Mire vagy a legbüszkébb, ha visszatekintesz eddigi pályafutásodra?

- Büszke vagyok arra, hogy a kitartásomnak köszönhetően a kiesés után is ismét feltudtam venni a ritmust.
A családomra, vagyok büszke, hogy kitartott és támogatott mindvégig mindenben, valamint a Kaszáló Kalálka rendezvényünkre.
Ha az előadásokra gondolok, amelyekben részt vettem pályafutásom során, „A Hegyen innen hegyen túl”- ez volt az első olyan műsor, amelyben otthon éreztem úgy igazán magam, ahol megtudtam nyílni, és leginkább éreztem a színpadot.
Hogyan képzeled el karriered: véleményed szerint hol fogsz tartani öt év múlva?

- Mindenképp a Hargita Együttesnél képzelem el a következő 5 évet is. Még több sikeres előadás megtanulása, fejlődni szeretnék, jobban elsajátítani a különböző tájegységek táncait.

Mit csinálsz szabadidődben?

Sok mindent. Nem vagyok, azaz otthonülő típus, szeretek kalákázni. Gazdálkodunk, ami úgy-e elég sok időt felvesz a szabadidőmből, főként, hogy a gazdálkodásból már egy családi vállalkozás lett. Ezen kívül, táncot tanítok, Gyimesben és Udvarhelyen, fiatal felnőtteknek, gyerekeknek. De amennyire csak tudom, úgy próbálom, hogy minél több időt töltsek lányommal, családommal.

Ha választhatnál egyet a szuperhősök tulajdonságai közül, melyik lenne az, és miért?

Szeretném, ha néha visszamehetnék a múltba, hogy nagymamámtól többet tanuljak, mert amíg ő élt, akkor én még fiatal voltam és nem figyeltem úgy oda, mert hát milyen a fiatal… De ha most visszamehetnék, nagyon sokat tanulnék tőle, a népzenéről, néptáncról. Nagymamám nagyon okos nő volt. Ő biztos nagyon büszke lenne rám, ha látná, hogy a Hargita Együttesnél táncolok.

Amit még biztosan nem tudtál Dénesről:

• Kedvenc népdala: Kalotaszegi hajnali - Az én kis pejlovam
• Kedvenc étele a házi, saját készítésű ételek (túró, szalonna, sajt stb.)
• Kedvenc film/sorozat: Robin Hood, Gladiátor, sorozatból Egy rém rendes család.
• A felcsíki tánc áll hozzá a legközelebb.
• Kedven hónapja a december, többek közt azért is, mert akkor szoktak járni Betlehemezni, amit szintén nagymamájától tanult.
• Kedvenc könyve: Az Egri csillagok - Gárdonyi Géza
Kedvenc sportja: kézilabda, foci, sízés
Kedvenc idézet: „Ha táncolsz, élsz… ha élsz, táncolsz.” Heidi Groskreutz (És aki hozzánk jön az a kapun is olvashatja)
<< Vissza
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bilete.ro