Marosvásárhelyi Forgatag
Zeng a lélek, zeng a szó...
2021. augusztus 29.


Nem véletlenszerű a Vásárhelyi Forgatag elnevezésű rendezvénysorozat időpontjának kiválasztása, a szimbolikus kezdés a vásárjog megszerzésével kapcsolható össze, így az augusztus 28-ától számított hét a városalakító magyar közösség ünnepnapjaivá válhat.

Felidézni és megélni a sokadalom vásári hangulatát Marosvásárhelyen – ez a célja a Vásárhelyi Forgatagnak, ugyanakkor a marosvásárhelyi magyar közösség és a városból elszármazott tízezrek – közösségépítő erejű – találkozójának megteremtése. A több napig tartó rendezvény közvetlenül is üzenni kíván a városból elszármazottaknak, és évente legalább egyszer hazavárja őket közös ünneplésre, azáltal, hogy igényes kulturális programokat és minőségi szórakozást nyújt.

A Vásárhelyi Forgatag az erdélyi magyarság kulturális seregszemléje is kíván lenni. Kiváló alkalom a város magyar értékeinek bemutatására, valamint annak megismertetésére a többségi lakossággal.
Kiemelt szerepet vállalt idén az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány a Vásárhelyi Forgatagon: a rendezvény négy napján számos programmal igyekeznek népszerűsíteni a népi kultúrát, a népi hagyományokat. Az Alapítvány támogatásának köszönhetően a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes fellép a rendezvényen augusztus 29.-én, 17:00 órától a Vár szabadtéri színpadán a Zeng a lélek, zeng a szó című műsorával.

A műsor olyan tájegységeket érint, amelyek mentén átkalauzol a történelmi Magyarországon, és ízelítőt nyújt a magyar néptánc-népdal örökségünk sokszínűségéből. Így születhet meg a szilágysági, tövisháti, bogdándi, búzai ritka, ördöngösfüzesi ritka, karikázó, sóvidéki, pálpataki és felcsíki táncok forgatagában az a pillanat, amikor a búcsúzás, a harc és a visszatérés beavatásait megélt ember már nem, mint test táncol, hanem mint lélek. Mert élni, táncolni, dalolni, igazán csak lélekből lehet. Így válik örök életűvé.
A műsort szerkesztette: Szabó László
Koreográfusok: Antal Zsolt, Gábos Endre, Kelemen Szilveszter, Kósa Gabriella, Szabó László.
Zenei szerkesztő: Mihó Attila
Igazgató, művészeti vezető: András Mihály

Az előadás megvalósuláslást támogatja: Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány
<< Vissza
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bilete.ro