2021. november 25.
Szakmai Nyílt Nap
Csíkszereda


Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes – Kulisszatitkok a táncosoktól
2021. november 25.
Fotó: Bíró István
Nyílt programot tartott a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes csütörtökön a sajtó képviselői és fenntartója: Csíkszereda Önkormányzata számára. A közel kétórás bemutatkozóban a kulisszák mögé nyújtottak betekintést az együttes táncosai. Így az erőnléti gyakorlatoktól, a népdaléneklésen át a lányok legényes táncáig adtak ízelítőt munkájukból.

Az elmúlt napokban belső szakmai vizsgát szervezett a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, de az elmúlt járványos időkben sem tétlenkedett a tánckar. Amikor lehetett, előadásokat tartottak és szórványturnén is voltak. Az előadások komoly erőnléti felkészültséget és sok gyakorlást igényelnek. Ezekbe a belső kulisszatitkokba nyújtott betekintést csütörtökön az együttes tánckara. A közel kétórás bemutatkozó elején András Mihály, az együttes igazgatója köszöntötte a megjelenteket, többek között a sajtó és az együttest fenntartó önkormányzat képviselőit, illetve Márton Árpád festőművészt és az 1932-ben született Mihály Domokost, aki hosszú évtizedeken keresztül oktatott táncot Kászonújfaluban. Utóbbi ez alkalommal is tanított néhány táncfigurát az együttes tagjainak.

Fontos az erőnlét is
– A belső szakmai vizsgán komoly eredményeket láttunk a kollégáink táncában és fizikai felkészültségében. Arra gondoltam, hogy ha valaki bekukucskál hozzánk, és látja az itt zajló munkát, akkor mit gondolhat rólunk. Remélem, hogy jót látnak, szépet és jót gondolnak rólunk. Ám volt, aki azt is megkérdezte: Mit csináltok ti a világjárvány idején? Egész nap ültök és őrzitek a hagyományt? Ezért arra gondoltam, hogy ha most szűkebb körben is, mint korábban, de lehetőséget kell adni a közönségnek önökön keresztül (szerk. megj.: a sajtó képviselőin keresztül), hogy betekintsenek a mi hétköznapi életünkbe – mondta András Mihály.

A nyílt program első részében erőnléti gyakorlatokat végeztek a táncosok. Mint elhangzott, ezek a gyakorlatok is a belső szakmai vizsga részét képezték. A továbbiakban Szabó László tánckarvezető irányításával többek között lábkörtechnikákat, fordulásokat, félfordulásokat, pörgés- és ollózástechnikákat, illetve ritmusetűdöt mutattak be a táncosok. Szabó László azt mondta: az együttes tagjai egyformán kell teljesítsenek. Ezt egy kalotaszegi legényessel bizonyították is a női táncosok, később énektudásukat is megmutatták az együttes tagjai. A program folytatásaként szóló-, cigány és román táncok voltak, majd a Zeng a lélek, zeng a szó című előadásból egy sóvidéki koreográfia következett.

Lányos legényes
Gábos Endre, az együttes nyugdíjas táncosa lapunk érdeklődésére elmondta, a Hargita Együttesben több mint 30 éve táncol, folyamatosan kondiban tartja magát, így az erőnléti gyakorlatok sem jelentenek kihívást.

– Hosszú távon az ember lábait megviseli a sok tánc, ezért nem véletlen, hogy minket, táncosokat hamarább nyugdíjba engednek. A sok-sok év alatt volt minden, egy-egy előadás közben a közönség szeretete a fáradtságot is elfeledteti, és nagyon motivál minket – mutatott rá az együttes táncosa.

Egyébként a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tagjai péntek délelőtt népviseletben tekintik meg a Csíki Székely Múzeumban Márton Árpád festőművész 80+1 című – vasárnapig látogatható – tárlatát.
Forrás: Bíró István- Hargita Népe- 2021. november 25 
<< Vissza
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bileta.ro