2023 szeptember 9
Erdélyi Táncháztalálkozó - Gálaműsor
Székelyudvarhely

"???????????????????????????????????????????? ????????ℎ????́???? ????????????????, ????????????????́???? ????????????????????̋ ???????????????????????? ????????????????????, ℎ????́???????????????? ???????????????????????? ???????? ???? ????????????????????̋,
???????????????????? ????????ℎ???????? ????????????????????????????????????̋,
???? ???????? ????????́????????? ????????́???????????? ????????́?????????
???????????????????? ????????????, ???????????????????????? ????????́????????́???? ???????????? ????????????????́????????????, ????????́???????????????? ????????̈????????????́????." (????????????́???? ????????????????????)
.
Nem mindennapi gálaműsorral készül idén az Erdélyi Táncháztalálkozó. Egyedi és ritka, az első ilyen jellegű próbálkozás, hogy az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek közös előadással lépjenek színpadra. Nem tánc­szín­há­zi produkciókat láthatnak majd a Városi Sportcsarnokban, hanem autentikus népzenét és néptáncot, melynek rendező-koreográfusa: Orza Calin.
.
▪️ ???????????????????????????? ???????????????????????????? ????????????́???????????????? ????????́???????? ????????????????̈????????????????
A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 1990 óta Csíkszereda városában és környékén kultúraformáló szerepet tölt be. Hivatásos együttesként a színpadi néptáncban megjeleníti a magyar népi kultúra, a népzene- és néptánc hagyományt, ugyanakkor feladatának tekinti annak megőrzését, valamint továbbadását.
Ezt a küldetést szolgálja azáltal, hogy autentikus folklórműsorait elviszi a Kárpát-medence legkisebb településeitől a legnagyobb városokig, ugyanakkor szerte a nagyvilágba is.
▪️ ????????????????????????́???????????? ????????́????????????????????????̈????????????????
A Nagyvárad Táncegyüttes 2002 februárjában alakult meg. A partiumi térség legfiatalabb táncművészeti társulata, amely a régióban egyedülálló módon a tánc- és mozgásművészetek meghonosítására törekszik, 2011-től a nagyváradi Szigligeti Színház egyik tagozataként működik. Feladatának tekinti a népi hagyományok képviseletét, mely hozzájárult egy saját egyedi művészi nyelvezet kialakításához is. A műhelymunkát előtérbe helyezve, a magyar hagyományos tánc- és zenekultúrát feldolgozó alkotások mellett, az évek során bátran fordultak a kortárs táncművészet kiemelkedő alkotóihoz, hogy gyarapítsák tudásukat és lehetőségeiket.
▪️ ???????????????????????? ????????́????????????́????????????????????́????????????́????
A Bekecs Néptáncszínház tánckara Erdély legfiatalabb hivatásos táncegyüttese, amely 2007-ben alakult, azóta is állandó székhelye a Maros megyei Nyárádszereda. 2017-ben felvette a Bekecs Néptáncszínház nevet, miután a néptáncelőadásokon túl táncszínházi produkciókat is színre vittek. Az együttes életében az elmúlt tizenöt évben több, mint tizennégy önálló nagyműsor született, valamint táncosként részt vettek kilenc különböző színházi előadás megszületésében is. Feladatuknak érezik a hagyomány őrzését és a népművészet széleskörű hirdetését.
▪️ ???????????????????? ????????̋????????́????????????????????????̈????????????????
1956. október 1-én alakult meg, akkor még Állami Székely Népi Együttes néven. Az évek során a marosvásárhelyi együttes elnevezése és művészi feladatköre egyaránt megváltozott. Az első bemutató előadásra 1957. május 31.-én került sor.
A Maros Művészegyüttes célkitűzésének tekinti az autentikus folklór népszerűsítését, az ifjúság nemzeti öntudatának megerősítését, új táncos generációk nevelését. Jelenleg a Maros Művészegyüttes legnagyobb létszámával és két tagozatával meghatározó helyet foglal el az erdélyi hivatásos néptáncegyüttesek sorában.
▪️ ????????́????????????????????????́???? ????????́????????????????????????̈????????????????
Az 1990-ben alakult sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes célkitűzése az erdélyi etnikumok népzene és néptánc kultúrájának gyűjtése, megőrzése és továbbadása. Ezt egy új, egyéni formavilág megteremetésével szeretné elérni, a színház nyelvén, új kontextusba helyezve, felülírva az időszerűtlen, változatlan folklór sztereotípiáját. Egyedi arcvonalát a hagyományos folklórműsorok és a kortárs táncszínházi formák ötvözésében alakította ki az évek során, mialatt színpadra vitte az egyes népszokások, rítusok vagy éppen regionális vonatkozású történelmi események drámai potenciálját és a bennük rejlő teatralitást.
▪️ ???????????????????????????????????? ????????́????????????́????????????????̋????????????????
Az Udvarhely Néptáncműhely 1998 őszén alakult a Művelődési Ház égisze alatt, és 2005-től saját jogi státussal rendelkezve lép fel az udvarhelyszéki közönség számára. Mint nevében is jelzi, az Udvarhely Néptáncműhely a magyar népzene- és néptánchagyomány megőrzését, valamint hiteles továbbadását szolgáló folklórműhely. A 25 éves intézménynek nemcsak a székely anyaváros művelődési életében van meghatározó szerepe, hiszen az autentikus folklórműsoraival előszeretettel lép fel más településeken is.
Az intézmény kultúraformáló tényezőként képes hatni a közösség művelődési életére, miközben aktív résztvevőkké varázsolja a közönséget, a néptánc és népzene kedvelőit. Az Udvarhely Néptáncműhely a színpadi előadások, az utánpótlás- nevelés és különböző képzések mellett feladatának vallja a táncházmozgalom ápolását és éltetését.
.
2023. szeptember 9. - 18:00
????????̈???????? ???????????????? ????????????́???? ????????????????́????????, ????????̈???????? ???????????????? ???????????????? ????????́????????????????, ????????̈???????? ???????????????? ????????́????????ℎ????́????????????????????́????????????????????́! ????
#ETT #erdelyitht #erdélyitáncháztalálkozó #táncháztalálkozó23
<< Vissza
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bileta.ro