Bemutatkozás
A csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes negyed évszázados fennállása alatt hűséggel töltötte be kiszabott feladatán bőven túlmutató önként felvállalt kulturális és társadalmi szerepét nem csupán szűkebb hazájában, Csíkban, de egész Erdély életében.
Mind tartalmukban, mind az előadásmódban hiteles folklórműsorainak sorát – amelyekkel lassan az egész Kárpát-medence feltérképezhető – mesejátékok és táncos népszínművek színesítik.

A színpadi munka mellett az intézmény jelentős rendezvényeknek kezdeményezője és szervezője. Az Erdélyi Prímások Találkozójának húsz éve elkezdett sorozata az évről évre gyarapodó felbecsülhetetlen értékű stúdiófelvételek elkészítése, és az autentikus népzene a legkiválóbb előadók általi népszerűsítése mellett ma már a műfaj fiatal képviselőit is megszólaltatja. Közösségtudatot építő, a hagyományokat ébren tartó rendezvények Székelyföldön az Ezer Székely Leány Napja, szorványban a Hagyaték – mezőségi népzene- és néptánctalálkozó.

Örökségünk megismertetését, megszerettetését és átörökítését szolgálja a Csűrdöngölő – gyermek és ifjúsági néptánctalálkozó. A társulat táncosai számos gyermek, ifjúsági és felnőtt tánccsoportot segítenek és tanítanak. Az évek során a Hargita Együttesnél több táncosgeneráció nőtt fel, eközben a gyermekekkel végzett odaadó munka gyümölcseként a társulatban ma már együtt lép színpadra mester és tanítványa.

Az együttes fenntartója Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata.