A “Hagyaték” néven ismert Vicei Találkozó tízedik  felvonására kerül sor idén, október 15-én. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes már október 11-én útnak indul a hagyományos   szórványvidéki turnéra. A turné tervezett állomásai: október 12(szerda)
Bethlen, október 13(csütörtök) Beszterce, október 14(péntek) Felőr, október 15(szombat) Vice, október 16(vasárnap) délelőtt Vice  és este  Magyarberéte.

A Hargita Együttes a Találkozó rendszeres résztvevője és társszervezője, a vicei Református Egyházközösség a Katolikus Plébánia, a  Wass Albert Általános Iskola valamint az apanagyfalui Egyházközség mellett.
    E találkozó fontossága, az Észak- Mezôségen és Beszterce-Naszód megyében szórványban élô magyarság számára, a népi hagyományok megörzésében, felkutatásában, újraelevenítésében és nemzeti identitásuk megerősítésében rejlik. Ezt bizonyítja, hogy évrôl évre eljönnek bemutatni dalaikat, táncaikat, viseletüket, hagyatékukat megőrizve, gyökereiket ápolva.     
    A X. Hagyaték Vicei Talákozóra október 15-én, szombaton 9,00 – 10,00 óra között várják a csoportok érkezését amit a hagyományos felvonulás követ. 11,00 órától istentiszteletre kerül sor, majd a szervezők  a vicei Művelődési Ház és a II. Világháborús Hősök Emlékművének avató ünnepségére várnak szeretettel minden résztvevőt.  
    13,00 órától sor kerül a találkozóra,a meghívott csoportok előadásaira.  Bálványosváralja, Bethlen, Búza, Felőr, Magyardécse,Ördöngösfüzes, Szék, Szentmargita, Almásmálom, Cegőtelke, Marosludas,  Magyarberéte, Magyarnemegye, Magyarpalatka, Szépkenyerűszentmárton, Dés, Várkudu, Válaszút, Nagysármás, Apanagyfalu, Vice  helységek csoportjai  lépnek színpadra valamint a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.

.    A találkozón valamint a  turnén a Víg a gazda, víg a vendég c.  folklórműsorral lép fel az együttes. Dunántúli kanásztáncokat, rábaközi táncokat, galgamenti karikázót, széki és kalotaszegi táncokat, küküllőmenti és homoródmenti népdalcsokrot, moldvai és gyimesi táncokat, vajadszentiványi és pálpataki táncokat mutat be az együttes.

 

                                                            Bodi Ildikó

                                                Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

<< Vissza
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bileta.ro