Bemutató: 2011. március 8.
Koreográfus: Varga Zoltán, alkotótárs: Lőrincz Beáta

Miért a cím? Amikor a még fiatal gyűjtő belevágott első útjába kitűzte céljának, hogy feltárja a Kárpát-medence minden kincsét, azt a virágként sziporkázó sokszínűséget. Aztán idő teltével rádöbbent, hogy ekkora feladathoz egy emberi élet kevés. Így válhat az, ami élete részének indult, teljes létévé, világává. Virága lett világa.

A műsor összegző válogatás Varga Zoltán négy évtízedes koreográfusi munkásságából, ennek következtében különboző jellegű táncokat ölel fel a hiteles néptánctól a népi ihletésű önálló táncalkotásig. Tekinthetjük akár alkotói vallomásnak is.

„ ... akkor sikerül jót összehozni, ha gyűjtésekkor az emberekkel való találkozás maradandó élményt hagyott bennem.” (Varga Zoltán)

Mellőzve a kronológiát, a bemutatott táncok a koreográfus gyűjtői munkásságát követik nyomon: moldvai, gyimesi, küküllőmenti, mezőségi, felvidéki, nyugatmagyarországi és szlavóniai anyag kerül színpadra.

„ ... mindig megjelenítésre sarkallt a költészet ...” (Varga Zoltán)

A válogatás két koreográfiája József Attila költészetéből merít. A versek ritmusa ihlette zenéjét, ihleti a felszabadult, tánccá szervezett mozgást.

De a táncról, zenéről nem beszélni kell, művelni vagy hallva, látva élvezni kell azt.

Rangyák József
2011. március

<< Vissza
Galériák
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bileta.ro