Első bemutató: 2013. augusztus 3. (Városnapok);
Hivatalos premier: 2013. szeptember 24.
Rendező: Kelemen Szilveszter Alkotótársak: Böjte Róbert és Kósa Gabriella

Egy erdélyi turné állomásaként éppen nyolcvan éve, 1933. augusztusában mutatták be Csíkszeredában Nyírő Józsefnek Júlia szép leány, a közismert ballada nyomán írt színművét. A művet akkor Keresztes Károly zenésítette meg, a díszleteket Haáz Rezső készítette.

Júlia szép leány a Hargita Együttes olvasatában

Az évfordulóra, Nyírő balladáját a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes dolgozza fel új műsorában.

A társulat belső erőforrásokkal oldotta meg az darab színrevitelét. A rendezést Kelemen Szilveszter vállalta két alkotótárssal, Kősa Gabriellával és Böjte Róberttel, mindhárman az együttes táncosai. Merész vállalkozás ez részükről, hiszen először dolgoznak ilyen minőségben hivatásos együttessel.

Tolmácsolásukban gyakorlatilag teljesen új alkotás, táncszínházi kísérlet született. Néhol a táncjáték, máshol a némajáték eszközeinek felhasználásával vezetik végig a nézőt a történet fonalán. Ezekkel az elemekkel kötik össze a szép és az együttes tánckarától már megszokott magas színvonalon előadott székelyföldi táncokat a küküllőmentitől a felcsíkiig.

A műsor a Heveder zenekar közreműködésével készült.

Az intézmény fenntartójának javaslatára összeállított új produkció premierjét a csíkszeredai városnapok keretében tartotta a Hargita Együttes augusztus 3-án, szombaton.

Rangyák József
2013. szeptember

<< Vissza
Galériák
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bilete.ro