Első bemutató: 2014. január 7., Madéfalván (részek);
Hivatalos premier: 2014. március 15.
Rendező: Kelemen Szilveszter Alkotótársak: Ábrahám Róbert, Kósa Gabriella, Péter László és Szabó László.

A Siculicidiumnak, a székelyek kegyetlen madéfalvi mészárlásának idén, január 7-én volt a 250. évfordulőja. A véres történelmi eseménynek és áldozatainak emlékére készítette új műsorát a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.

Az új táncjáték rendezője Kelemen Szilveszter, az együttes táncosa, aki korábban egyszer már bizonyította rátermettségét a feladatra egy korábbi műsor, a Júlia szép leány rendezésével.

A cselekmény végigfut a történet szálán, majd igyekszik érzékeltetni a túlélők sorsát, azokét, akik helyben maradtak, és az elvándorlókét, az elcsángálókét is. Bevallása szerint a rendező gondolati és érzelmi síkon is megkísérli az események és következményeik vizsgálatát napjainkig. Szorongások sora fogalmazódik meg. Végül felvet egy utolsó kérdést: vajon ma, az utódokra is les valamilyen veszedelem?

A koreográfiával szintén az együttes táncosai, Ábrahám Róbert, Kósa Gabriella, Péter László és Szabó László segítették a rendezőt a műsor összeállításában.

Énekével közreműködik Györfi Erzsébet.

 

Madéfalván, az évfordulós ünnepségek keretében, január 7-én a nézők már láthattak részleteket a Hargita Együttes Madéfalvi veszedelem című táncjátékából.

A teljes műsor ősbemutatója március 15-én, szombaton lesz Csíkszeredában, a Városi Művelődési Házban este 7 őrától, majd 16-án, vasárnap Zsögödön következik egy második előadás szintén 7 órától a helyi művelődési otthonban.

Rangyák József
2014. március

<< Vissza
Galériák
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bilete.ro