2010. július 3. / szombat / Csíksomlyói Nyereg, Hármashalom-oltár

Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, valamint az Ezer Székely Leány Alapítvány a hagyományokhoz híven, évente megszervezi július hó első szombatján – 2010. július 3-án, szombaton – az Ezer Székely Leány Napja ünnepséget.
A rendezvényt a székely népviselet és a katolikus vallási hagyományok megőrzésnek a szándéka hívta életre 1931-ben a szociális nővérek és Domokos Pál Péter kezdeményezésére.


A történelem viharos forgatagában alaposan megváltozott az élet, a székely népviseletet azonban megőrizték, kézről kézre adták az egymást követő nemzedékek. Ma már csak a saját kultúránk iránt tanúsított közöny akadályozhat meg abban, hogy ünnepeinket megüljük, kulturális értékeinket felmutassuk, és úgy ragaszkodjunk gyökereinkhez, ahogyan azt elődeink is tették.
A rendezvény szervezői felhívással fordultak a székely települések, hagyományőrző csoportok, népművelők, fiatalok és idősek, falun és városon élők felé, hogy július 3-án találkozzanak a csíksomlyói Nyeregben, hogy együtt vigadjanak a tánc, a dal és a zene legnagyobb székelyföldi ünnepén!


A program szervezői az ünnepi műsort úgy állítják össze, hogy a színpadi szereplésre felkért csoportokon kívül minden résztvevő bekapcsolódhasson a közös táncba, az együtt ünneplésbe.
Megszervezésre kerül az immár hagyományos kézműves vásár, számos népi mesterség-bemutató és gyermekfoglalkozások népi gyermekjátékokkal. A szervezetten érkező és bejelentkező csoportoknak tűzhelyet biztosítanak a szervezők, ahol elkészíthetik az aznapi ételüket.

<< Vissza
Galériák
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bileta.ro