Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programjának részeként szeptember 30-án szokásos évi szórványturnéjára indul a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, és egybeköti körútját az egyik legfontosabb rendezvényével, a Hagyaték Mezőségi Népzene- és Néptánctalálkozóval.

 

Az összetartozás, az identitástudat megerősítése Székelyföldön is fontos, de leginkább olyan vidékeken van szükség rá, ahol a magyarság szórványban él.

Az Összetartozunk közösségépítő szórványprogram egyik célja segíteni a szórványban élő magyarságot népi hagyományai megőrzésében, felkutatásában, felelevenítésében és ezáltal a nemzeti identitása megőrzésében és megerősítésében.

Az 1990-től Csíkszeredában hivatásos együttesként működő Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 1995-ben szórványmissziót vállalt, arra törekszik, hogy évente legalább egyszer előadásával eljusson olyan szórványtelepülésekre, ahová ritkán vagy egyáltalán nem jutnak el hivatásos együttesek, ahol a magyarságnak a szórványsors jutott osztályrészül a történelmi viszontagságok következtében. Bebizonyosodott, hogy a magyar kultúra, nyelv és hagyomány ezeken a vidékeken határozottabban igényli a segítséget és a törődést értékeinek megőrzése végett.

 

Az idei turné során Somkeréken, Besztercén, Bálványosváralján és Magyardécsében láthatja a közönség a Hargita együttes előadását.

 

 

 

A szórványturné programja:

Szeptember 30-án, szerdán 19 órától: Magyaroké című előadás a Somkeréki Kultúrotthonban.

Az előadásra autóbusz indul 17:30-kor a vicei katolikus templom előtti térről, és 18:30-kor a bethleni református templom melletti parkolóból.

- Október 1-én, csütörtökön 18 órától: Magyaroké című előadás a Besztercei Szakszervezetek Művelődési Házában

Október 2-án, pénteken 19:30-tól: Magyaroké című előadás a Bálványosváraljai Kultúrotthon.

Az előadásra autóbusz indul 18:30-kor a dési kispark parkolójából.

Október 3.-án, szombaton egész napos program Magyardécsében a XX. Hagyaték Mezőségi Népzene- és Néptánctalálkozón.

Kedvezményes jegyek elővételben: Besztercén az RMDSZ irodában, Bethlenben az EMNT irodában, Désen a Városi Könyvtárban vásárolhatók.

A turné támogatói: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Nemzeti Kulturális Alap.

<< Vissza
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bileta.ro