A csűrdöngölő olyan közösségi alkalom volt Székelyföldön, amikor a fiatalok zeneszóra, nótázva döngölték simára a talajt. Ebből az életerős, ütemes taposásból alakult ki a székely legények csűrdöngölő tánca. Ha fellapozunk egy értelmező szótárt, ezzel a száraz meghatározással találkozunk: „A csűrdöngölő gyors ütemű néptánc. Leguggolással, hirtelen felpattanással járó, tapsolással, dobbantó mozdulatokkal kisért régi székely tánc, amelyet egy, ritkábban két férfi táncol.”

 

A csíkszeredaiak számára 2001 óta a Csűrdöngölő ennél sokkal többet jelent. A 2015. november 27-én, huszonnyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő találkozó a csíkszeredai és környékbeli fiatal néptánckedvelők színes, népviseletes kavalkádja. A rendezvényt az András Alapítvány szervezi, a szívélyes vendéglátásról ezúttal is a házigazda Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosai gondoskodnak. Ez alkalommal Árpádházi Szent Erzsébet nevéhez fűződő népszokások elevenednek meg.

A program különlegessége, hogy egy rendhagyó bemutatóval kezdődik „Divat a népviselet” címmel, amelynek során népviseletek és általuk ihletett ruhaköltemények kerülnek színpadra.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2015. november 27-én, 17.30 órától a Városi Művelődési Házba a XXVIII. Csűrdöngölő Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozóra. Aki teheti, öltözzön népviseletbe, ezzel is hozzájárulva a mulatság hangulatához.

A rendezvényt támogatja a Communitas Alapítvány, közreműködő partnerek: Hargita Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság, Csíki Diáktanácsok.

Az András Alapítvány oktatótevékenységeit az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

Farkas Endre

<< Vissza
Videók
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bilete.ro