Mondhatjuk, hogy most már hagyományosan november második hétvégén csendülnek fel örök értékek a páratlanul gazdag erdélyi népzene kincsestárából a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes háza táján, a csíkszeredai Városi Művelődési Házban, az Erdélyi Prímások Találkozóján.

 

2015-ben, az Együttes hivatásos fennállása 25. évfordulójának évében lehetőségünk nyílt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke közreműködésével minden korábbinál hosszabbá és tartalmasabbá tenni rendezvényünket. Kihasználva a kedvező körülményeket, idén is egy teljes hétig tartjuk a Prímástalálkozót, november 7-től 11-ig. Az első nap, hétfőn este könybemutatóval kezdünk. Pávai István A Sóvidék népzenéje című művét dr. Richter Pál egyetemi docens és Oláh Gál Elvíra publicista ismertetik és méltatják. Ezt követően tánctanítással kezdődő „ráhangoló” táncházzal nyitjuk meg a találkozót.

Kedd és szerda egyértelműen szakmai napok. A zeneakadémia mesterkurzusainak keretében a budapesti diákok és itteni érdeklődők a tanárok irányításával első kézből tanulhatnak az adatközlőktől. A részvenni kívánók előzetes jelentkezését kérjük telefonon Farkas Endre kollégánknál a 0754-756378 számon. Párhuzamosan folyik a stúdiómunka, készülnek a felvételek a meghívott zenészekkel, zenekarokkal.

9-én, szerdán Juhász Réka és Juhász Zoltán este 7 órakor kezdődő Csendesen folyó víz – székelyföldi népzene énekhangra és furulyára című koncertjével zárjuk a napot.

10-én, csütörtökön dr. Pávai István kalauzolja a nézőket Erdély népzenei tájain, ismereteket és történeteket oszt meg vidékekről, zenéről, zenészekről és zenészdinasztiákról, beszélget a fellépőkkel a hagyományőrző zenészek gálaestjén.

11-én, pénteken a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének diákjai lépnek színpadra dr. Richter Pál tanszékvezető közreműködésével a Prímhangszerek és hangszeregyüttesek című előadással. A műsor szerkesztője, Árendás Péter egyetemi adjunktus készítette fel az előadókat.

A csürtörtöki és a pénteki színpadi előadást táncház követi.

 

Rangyák József

<< Vissza
Galériák
Videók
Reflexiók
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bileta.ro