Táncoljatok
Táncosok a táncról

Zártkörű premier: 2015. december 21.

Első nyilvános bemutató: 2016. február 25.
Rendező: Gábos Endre
Alkotók (megjelenés sorrendjében): Rigmányi Júlia Katalin, Kelemen Szilveszter, Bara Szabolcs és Laczkó Benedek Tünde, Antal Zsolt (2016 szeptemberig Márton Erzsébet), Biró Enikő, Kósa Gabriella, Szabó Júlia és Szabó László, Gábos Endre
Művészeti vezető: András Mihály

A műsor az NKA támogatásával készült.
Táncoljatok! Ennél tömörebben, egyszerűbben és tisztábban aligha lehetne megfogalmazni egy táncegyüttes feladatát. A Hargita Együttes ezzel a címmel készítette el azt a műsorát, amelyben táncosok vallanak a táncról. Irodalmi szövegekkel, versekkel, népdalokkal színesített alkotásukat természetesen a mozgás, a tánc fogja össze egységes egésszé.

A Hargita Együttes Táncoljatok! – táncosok a táncról című produkciójának alkotói maguk a társulat tagjai. Szinte kivétel nélkül hosszú ideje foglalkoznak gyermekekkel, ifjúsági és felnőtt tánccsoportokkal: tanítják, irányítják, segítik őket. Ezzel szemben korábban kevesüknek volt alkalma arra, hogy hivatásos táncosok tolmácsolásában fogalmazzák meg elképzeléseiket. Rendkívüli alkalom nyílt számukra amikor 2015-ben, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kaptak lehetőséget az önálló alkotásaik munkatársaik általi bemutatására. A többiek táncetűdjeiből, saját koreogrefiájának felhasználásával szerkesztett egységes produkciót Gábos Endre, a műsor rendezője. A különböző tájegységek táncai az együttes tagjainak megfogalmazása szerint kerültek a műsorba, így a legtöbb hargitás táncos kivette a részét az alkotási folyamatból. Az előadás során gyimesi, nyárádmagyarósi, gyergyói, szentbenedeki, szatmári, mérai, buzai és vajdaszentiványi táncokat láthatnak nézőink.
A hitelességen túl a műsor legfőbb erénye az őszinteség. A táncosok azt táncolják, amihez legjobban értenek: nem balettet vagy kortárs mozgáskompozíciót, hanem alig átszerkesztett hiteles néptáncot. Nem rájuk osztott szerepet játszanak el, hanem önnönmagukat mutatják meg, saját érzéseiket fogalmazzák meg az saját maguk által kiválasztott táncok nyelvén.
<< Vissza
Galériák
Videók
Reflexiók
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bileta.ro