Az Erdélyi Prímások Találkozója olyan esemény, aminek szükségessége nem kíván bizonygatást, fontosságát ma már senki sem kérdőjelezi meg. Az évek során az útkeresésből fakadó időnkénti rövid hullámvölgyeivel a rendezvény egyre csak erősödött, és kivívta magas rangját a Kárpát-medencei hasonló rendezvények sorában. Szakmai része folyamatosan gyarapodott, miközben sikerült hatékonyan népszerűsíteni az autentikus népzenét és hiteles előadóit, egyúttal ismeretszerzés lehetőségét és felhőtlen szórakozást nyújtva a műfaj kedvelőinek, az érdeklődő közönségnek.
Idén, 2017-ben huszadik alkalommal találkoznak Csíkszeredában a meghívottak, erdélyi prímások és szakemberek intézményünk, a szervező Hargita Együttes székhelyén, a Városi Művelődési Házban. A korábbi tervektől eltérően a találkozó november 15-én kezdődik. A november 17-ig tartó esemény során folytatódik a szakszerű gyűjtés a stúdióban, míg a fiatal zenészek mesterkurzusokon vehetnek részt, közvetlenül a hagyományőrző zenészektől lesve el a szakmai fortélyokat, amint tehetik ezt már két éve.
A prímástalálkozó alatt, a Kodály-év alkalmából az érdeklődők értékes Kodály Zoltán emlékkiállítást nézhetnek meg. Köszönet érte a budapesti Hagyományok Házának.
November 16-án, csütörtökön csúcsosodik a rendezvény, amikor Pávai István népzenekutató vezetésével a hagyományorző zenészek nyúlnak vissza legjobb tudásukkal jobbára apáról fiúra hagyatékozott zenei örökségükbe. November 17-én, pénteken a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének növendékei lépnek fel Árendás Péter egyetemi adjunktus által szerkesztett műsorukkal.
A kivételesen jó zenére táncolni vágyók harom alkalommal áldozhatnak a táncház örömeinek.

A rendezvény programja

november 15., szerda
10.00.-12.00. - Mesterkurzus (gyimesi)
14.00.-18.00. - Mesterkurzus (magyarpalatkai, vajdaszentiványi)
19.00 óra - Kodály Zoltán, a népzenekutató – kiállításmegnyitó
utána Folkkocsma

november 16., csütörtök
19.00 óra - Hagyományőrző zenészek gálaestje
szerkesztő és műsorvezető Pávai István népzenekutató
utána Táncház

november 17., péntek
19.00 óra - Mestereink öröksége - a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Népzene Tanszéke hallgatóinak műsora
szerkesztő és műsorvezető Árendás Péter
utána Táncház
<< Vissza
Reflexiók
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bileta.ro