2020. Március 12.
Ékes Gyergyó
Csíkszeredában


A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, március 12., csütörtökön este 19.00 órától mutatja be legújabb műsorát - Ékes Gyergyó címmel. Az előadás bemutatójára a Városi Művelődési Házban kerül sor. A bemutatót követően, március 13., pénteken ismét látható lesz az új előadás, este 19.00 órától, szintén a Városi Művelődési Ház ad otthont a műsor megtekintéséhez.
 Ékes Gyergyó
„Úgy igaz, ahogy hiszitek!”
 

„Az az emberiségnek a legnagyobb betegsége, az teszen tönkre mindenkit. Ebben az időben az ember még haza sem ér, s már olyan ésszel gondolkodik, hogy vajon a papucs ki van- e téve, hogy mocskot ne vigyek be a házba. A stresszhelyzet már akkor fel van futva. Hát a házat nem azért építettük, hogy legyen, ahol lakjunk? Azt szoktam mondani, építs tíz emeletes házat, se liftet, se lépcsőt belé, hogy a görcs rángasson fel az emeletekre.” (Hazug Pista )

 Az előadás a táncfolklorisztikailag kevésbé ismert Gyergyói- medence tánc-, és zenekultúrájába nyújt betekintést.

A gyűjtők által „felkapott” területekkel ellentétben e Maros- menti falvak feltérképezése háttérbe szorult. Az 1950- es évektől a kétezres évekig alig készült 3- 4 táncgyűjtés a medencében, pedig Bartók Béla, Kodály Zoltán és Molnár Antal korai gyűjtései felhívják a figyelmet Gyergyó jellegzetes, karakteres, ősrégi dallamaira, hangszeres zenéjére s ezek alapján táncaira is...

A kétezres évek elejétől az alkotók faluról falura járva készítettek funkcionális és megrendezett filmfelvételeket a medence településein, értékesebbnél értékesebb táncos egyéniségeket, énekeseket, zenészeket találva. Ezeket, a korábbi gyűjtéseket, a megkerülhetetlen s megismételhetetlen Hazug Pista történeteit, „gurításait” felhasználva került színpadra az előadás, mely a modern látványvilág, a mai színpadtechnkiai megoldások segítségével varázsolja el anézőt a korábban nem látott mozdulatokkal, dalokkal, hangszerösszeállításokkal, történetekkel.

A műsorban helyet kapnak a terület veretes táncai, énekei mellett a korai polgárosulás valamint  a székely tánctanítók hatásara kialakult újabb stílust jelentő formák is, felvállalva ezek jelentőségét, létjogosultságát, folklorisztikai értékét.

A Gyergyói- medence hangulata, íze, zamata éppúgy megbabonázta az alkotókat, minta helyiek táncainak, dalainak, ereje, energiája, ékessége...

„Egyszer a cimborák gondolták, megviccelnek, s a galambjaim szárnyát jó szorosan leragasztották. Kacagtak magukban addig, amíg meg nem látták, hogy a vasút mellett egyes sorban gyalogolnak haza a Hazug Pista galambjai”

 

Rendező- koreográfus: Farkas Tamás, Farkas Ágnes

Koreográfusok, táncmesterek: Laczkó- Benedek Tünde, Bara Szabolcs

Zenei szerkesztő: András Orsolya, Mihó Attila

Jegyek elérhetőek a https://www.bilete.ro/ekes-gyergyo/ oldalon vagy a Csíki Mozi jegypénztárában. 
Bármilyen kedvezményes jegy a Csíki Mozi jegypénztárában, illetve az előadás előtt egy órával a Városi Művelődési Házban váltható.
Facebook elérhetőség: https://www.facebook.com/events/2552795565008332/

A műsor létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

<< Vissza
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bilete.ro