2021. április 9.
Ki van a viselet mögött?
Balázs Júlia Katalin


Ki van a viselet mögött? - interjúsorozatunk következő szereplője Balázs Júlia Katalin.

Balázs Júlia Katalint, sokan még mindig Rigmányinak ismerik, mások meg Manónak szólítják.
Az életkorát nem árulta el, de azt igen, hogy 1998 óta tagja a Hargita Együttesnek, akkor 19 éves volt.
Balánbányán lakik, gyöngyszem lányával, Rebekával és csodálatos férjével, Antallal.



Júlia így jellemzi magát: - lobbanékony vagyok, pontos, nagyszájú, megbízható, aggódó, anyáskodó és tehetséges. 


Melyik a kedvenc gyerekkori emléked?

- Gyerekkoromból a rigmányi nyaralásaimra mindig jóleső nosztalgiával emlékszem vissza. A mezei munkák, bulik stb. Rigmány édesapám szülőfaluja.

Honnan jön a Manó becenév?

-19 éves koromban albérletben laktam és volt három lakótársam, kettőt Editnek és egyet Marcsinak hívtak, a két Editnek a becenevük Mini és Maxi volt. Én a Katalin névvel kicsit kilógtam a sorból. így Marcsi Minivel kitalálta, hogy mivel alacsony is vagyok, így találó lenne rám a Manó név. Azóta is Manó vagyok, így a lakást úgy hívtuk, hogy az „M-es lakás”.

Miért választottad a néptáncot hivatásodnak?

- Igazából a néptánc, mint hivatás az idő múlásával fogalmazódott meg bennem, elején csak azt éreztem, hogy imádom a színpadot, hobbim a néptáncolás, amit Sándor Csaba "bácsi" szeretette meg velem annyira, hogy ezt a szakmát választottam.

Mi volt a legnagyobb szakmai sikered?

- Nem tudnék "legnagyobbat" megfogalmazni, de sok mondható nagynak, amikor főbb szerepeket kaptam: táncos, énekes, gardonyozás. Ezekből mind tanultam valamit, mindegyikkel fejlődtem, léptem egyet a tudás létra fokán, persze, ha csak kartáncosként voltam jelen egy műsorban, akkor is tanultam sokat. Ha az ember főbb szerepet kap, ott mindig nagyobb a teljesítési vágy. Amíg máskor száz százalékot teljesít, ott háromszáz százalékot.

Melyik volt a legnehezebb döntés, amit meg kellett hoznod az évek során?

- 19 évig Csíkszeredában laktam, de kénytelenek voltunk hazaköltözni Balánbányára, hogy könnyebb legyen kislányunk mellé segítséget kapni, mivel úgy-e nem egyszerű programmal dolgozunk, a hétvégi turnék stb. Ennek az ára, hogy nekem kell ingáznom a két város között, ami bizony anyagilag nagyon megterhelő, de mint minden, ez is áldozatokkal jár.

Mire vagy a legbüszkébb, ha visszatekintesz eddigi pályafutásodra?

- Legbüszkébb arra vagyok, hogy sosem kellett egy koreográfus sem azért megszólítson, hogy nem tudnám teljesíteni mindazt, amit tőlem elvár! És arra, hogy sok gyereknek taníthattam meg élete első tánclépéseit!

Hogyan képzeled el a karriered? Véleményed szerint, hol fogsz tartani öt év múlva?

- Karrieremet mindvégig, utolsó percig felfelé ívelően képzelem el, és igen, szeretnék a színpadról menni nyugdíjba ízületi és minden táncos nyavalyáktól, fájdalmaktól mentesen. Hogy hol fogok tartani 5 év múlva? Azt elmondom 5 év múlva!

Mit csinálsz szabadidődben?

- Családomé vagyok, varrogatok ilyent-olyant, ezt-azt, így-úgy…Kislányom születés óta ritkábban, de tanítok táncot.

Ha választhatnál egyet a szuperhősök tulajdonságai közül, melyik lenne az és miért?

- Rebus szerint a szuperhősök sosem fáradnak el! Na, ilyen szeretnék lenni. Sosem elfáradni, semmibe sem belefáradni! Miért? Akkor minden szuper lenne!

Érdekesség:

Csodálatos furulya című műsorunk, amelyet 1999- ben játszottunk Balánbányán és abban én játszottam a kisfiú szerepet. Édesapámék is ott voltak, és egy ismerőse mondta neki, hogy ez egy nagyon szép és jó műsor, csak ő azt nem érti, hogy aki a kisfiút játssza, azt, hogy tudják minden műsorra elkéreztetni az iskolából. Erre édesapám válaszolt, hogy hát az nem egy kisfiú, hanem az én lányom. – meséli nevetve.

Amit még biztosan nem tudtál Manóról:

• A moldvai és a gyimesi táncok állnak hozzá a legközelebb.
• Hangulatától függ, hogy épp milyen zenét szeret. Néha komoly zenét hallgat, néha pedig Queen-t, és szereti Richard Claydermant.
• Kedvenc ünnepei, amire mindig nagy odaadással és szeretettel készül, az családtagjainak a születésnapjai. Mindig kreatívan szereti megszervezni, hogy mindenkinek minden születésnapja emlékezetes legyen.
• Nincs kedvenc étele, kissé válogatós, de mindent megeszik amit szeret.
• Mivel Balánbányán, a Nagy Hagymás és az Egyes-kő alatt - közelében lakik, így szinte rutinná váltak a vasárnapi kirándulások, séta a családdal a forrásig vagy épp a csúcsig.
• A pontatlanságot és az igazságtalanságot nem tudja tolerálni.

Kedvenc idézet helyett:
„- Szia, édesanyám, nagyon szeretlek”, - ezt mondja a lányom, ahányszor eljövök otthonról vagy hazaérek, és akkor is, ha csak telefonálunk.
<< Vissza
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bileta.ro