2021. április 15.
Ki van a viselet mögött?
Antal Zsolt


Ki van a viselet mögött? - interjúsorozatunk következő szereplője Antal Zsolt.
Antal Zsolt, aki 50 éves, Csíkmadarason lakik, házas és két fiú édesapja.
A Hargita Együttes tagja 1990-től, azaz már 31 éve. Tánckarvezetője volt 1995 – 1998 között.
Zsolt, ezzel az öt szóval jellemezte magát: kitartó, segítőkész, humoros, környezetbarát, Istentisztelő.


Melyik a kedvenc gyerekkori emléked?

- A Gombfocizás barátokkal, iskola után, vakációban. Szerettem a gyerekkorom, jóleső érzéssel gondolok vissza mindig arra az időszakra.

Miért választottad a néptáncot hivatásodnak?

- Talán nagymamám keze is benne van. Jégkorongoztam és nagymamám mondta, hogy „- Zsolt, tedd le a hoki pácát, s csinálj valami mást.”- meséli nevetve. Aztán e beszélgetés után lehetőségem adódott, hogy felvételizhettem az Együtteshez.
Így visszagondolva, azért maradtam a néptánc mellett és lett végül a hivatásom, hogy minél több tájegység táncát elsajátítsam és ezt átadjam a következő generációnak. A nagyérdemű közönséget kiszolgáljam a teljes szakmai tudásommal.


Mi volt a legnagyobb szakmai sikered?

- A legnagyobb szakmai sikerem az együttesben alkotott műsorok, koreográfiák és az ezáltal szerzett magyar állami elismerésem, a Magyar Ezüst Érdemkereszt.
(Önálló alkotások: a Hegyen innen, hegyen túl c. műsor (2005.) rendezése közösen Péter Lászlóval, valamint a magyarózdi és szentbenedeki ritmusok koreográfiája a Táncoljatok – táncosok a táncról c. műsorban (2015.). szerk.megj.)


Mi volt a legnehezebb döntés munkád során az elmúlt években?

- Az elmúlt években meghozott legnehezebb döntésem, hogy felvételizzetk-e a táncművészeti főiskolán. Végül úgy döntöttem, hogy nem veszek részt.


Mire vagy a legbüszkébb, ha visszatekintesz eddigi pályafutásodra?

- Igazából az elmúlt 31 évre, a hosszú pályafutásomra vagyok büszke. Meg a két gyermekemre, akik szintén a népművészeti pálya felé kacsingatnak.


Hogyan képzeled el karriered, véleményed szerint hol fogsz tartani öt év múlva?

- Szerintem 5 év múlva néptáncoktatással fogok foglalkozni.

Mit csinálsz szabadidődben?

- Szabadidőmben néptáncot oktatok Vacsárcsiban gyerek és ifjúsági csoportoknak, Csíkszeredában pedig fiatal felnőtteknek. Barkácsolok, állatokat tartok.

Ha választhatnál egyet a szuperhősök tulajdonságai közül, melyik lenne az és miért?

- Olyan korszakban születtem, ahol nem voltak még szuperhősök csak mesehősök, vagy egyszerűen hősök, akik léteztek valamikor, de ha egyet választhatnék, az Mátyás király lenne, hogy köztünk éljen a mai nap is.

Érdekesség:

Zsolt minél többet jár jégkorongmeccsre, annál több közös tényezőt vél felfedezni a jégkorong és a néptánc között, hisz mind a kettő egy csapat, egy család.
- Egyik legszebb emlékem az elmúlt évekből amikor Magyarberéten voltunk. Legalább 20 éve nem volt ott hivatásos együttes, amúgy egy elöregedő falu. Miután lejárt az előadás, az ott lakók kaláccsal, szőlővel, almás tésztával kínáltak meg. Azzal a nemes egyszerűséggel, tiszta lelkülettel, ahogyan megkínáltak, és amilyen befogadóak voltak, nagyon különlegesen jó érzés volt.

Amit még biztosan nem tudtál Zsoltról:

• Szakmai példaképe: Kovács Norbert „Cimbi” (néptáncos, koreográfus).
• Legközelebb álló tánc számára a felcsíki.
• Kedvenc sportja a jégkorong és a kedvenc csapata a Csíkszeredai Sportklub.
• Kedvenc évszaka az ősz, pontosabban az október, mivel az a hónap, amikor lecsendesedik a természet, nyugalom száll mindenre.
• Kedvenc zenész/együttes: Muzsikás együttes
• Kedvenc idézete: „Egy élet e tánc, melyben lélek a dal." (Arany János)
<< Vissza
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bileta.ro