2021.június 22.
Ki van a viselet mögött?
Fábián Ágnes


A következő táncos Fábián Ágnes, 24 éves, Kézdivásárhelyen született és egy közeli kis faluba, Hilibben nevelkedett. Jelenleg Csíkszeredában lakik. Egy éve a Hargita Együttes tagja.
Ágnes így jellemezte magát: csendes, barátságos, érzelmes, elszánt és kitartó.

Melyik a kedvenc gyerekkori emléked?
- Kedvenc gyerekkori emlékem, az unokatestvéreimmel való, mai napig visszatérő zenélés. (Zenész családból származom, így minden alkalommal, amikor találkozunk, előkerül egy vagy több hangszer és önfeledt éneklésbe, zenélésbe kezdünk. Gyerekként dédnagyapám elvette a hegedűmet és zenélt nekem, talán innen indult el a népzene iránti határtalan szeretetem.)

Miért választottad a néptáncot hivatásodnak?
- Azért választottam hivatásomnak a néptáncot, mert amellett, hogy mindig is vágytam táncolni, imádtam a színpadot, amit magából árasztott. Először bele sem mertem gondolni, hogy akár komolyan is részese lehetek ennek a világnak, aztán ahogy telt az idő egyre jobban éreztem, hogy ide tartozom, itt lehetek igazi önmagam. Ez egy életforma, egy hivatás. Fő érvem és első szempontom, amiért itt vagyok, hogy tanuljam, ápoljam, megszerettesem az emberekkel a hagyományainkat. Aztán ha eljön a nap és végre méltó leszek hozzá, továbbadni a fiatalabb generációknak. Megértetni velük, hogymagyarnak, székelynek lenni büszkeség és múlt nélkül nincs jövőnk, gyökerek nélkül semmissé leszünk.

Mi volt a legnagyobb szakmai sikered?
- Legnagyobb szakmai sikerem, bár elég rövid időről beszélünk, amikor az otthonom, Kézdivásárhely a színpadon állhattam és megmutathattam, kivé lettem, hogy elszántsággal és küzdelemmel az álmok elérhetőek. Itt éreztem meg, hogy mekkora elhatározást tettem annak érdekében, hogy végre nem nézőként, hanem előadóként állhatok a színpadon! Lényegében viszont minden előadást kisebb-nagyobb sikernek élek meg, a tapsot, a nevetést, egy apró impulzust is a nézőtérről, mindent magamban ápolok és ez segít arra törekednem, hogy egyre jobb és jobb legyek.

Mi volt a legnehezebb döntés, amit meg kellett hoznod munkád során?
- Mivel már egy éve vagyok itt, így igazán nehéz döntéseim nem voltak. A legnehezebbnek a cél felé vezető útra lépést éltem meg, egyetem után nagyon jó, kényelmes munkát kaptam viszont nem éreztem magam teljesnek. Egy hatalmas elhatározás és a rengeteg álmatlan éjszaka meghozta a gyümölcsét. Mára úgy érzem minden a helyére került és büszke vagyok, hogy meg mertem lépni.

Mire vagy a legbüszkébb, ha visszatekintesz eddigi pályafutásodra?
- Nos, ezt az előbbiekben már meg is válaszoltam. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy mertem lépni az álmaim felé. Nem szűnt meg bennem a láng, egyetem után, a népművészet világában való tapasztalatlanságom ellenére törtetek, akarok és küzdök.

Hogyan képzeled el karriered: véleményed szerint hol fogsz tartani öt év múlva?
- Úgy képzelem, öt év múlva olyan táncos lesz belőlem, aki kiérdemli a tiszteletet, aki igazi táncos lesz, legalább negyede olyan jó, mint egyes kollégái. Öt év múlva szeretnék sokkal többet tudni viseletekről, addigra még több tapasztalatot gyűjteni a varrásukról.

Mit csinálsz szabadidődben?
- Szabadidőmben rengeteget olvasok, Wass Albert és Tamási Áron könyveit leginkább. Éneklek, zenélek, varrok, hímzek, festek, képzem magam minden lehetséges módon.

Ha választhatnál egyet a szuperhősök tulajdonságai közül, melyik lenne az és miért?

- Nincs kedvenc szuperhősöm, de ha választhatnék szupererőt, akkor az a repülés lenne. Azért repülés, mert szeretem a magasságot, a szabadságot és vannak napok, amikor legszívesebben csak száguldoznék, eltűnve mindenki figyelő szeme elől.

Amit még biztosan nem tudtál Ágnesről:

• Textilmérnöki szakot végzett Szebenben.
• Nincs példaképe, viszont a Hargita Együttes minden tagjának van olyan tulajdonsága, amit nagyon szeret és hasonlóvá akar válni.
• Kedvenc népdala: a „Nagypénteken mossa holló a fiát”.
• Kedvenc étele a körömpörkölt és a csirkepaprikás.
• Kedvenc sorozata az „Anne, E-vel a végén!”.
• Kedvenc filmje, minden, ami krimi.
• A szívéhez legközelebb álló táncok és népzenék Kalotaszegről származnak.
• Kedvenc könyve Wass Albert: „Mire a fák megnőnek” és a második kötete, a „Kastély árnyékában”.
• Kedvenc sportja a műkorcsolya.
• Kedvenc magyar zenekara Margaret Island.
Kedvenc idézete:
„Válassz olyan munkát, amit szeretsz csinálni és soha életedben nem kell dolgoznod!” Konfucius
<< Vissza
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bileta.ro