2021. augusztus 20.
Pro Urbe díj Gábos Endrének
Államalapító Szent István és a magyarok kenyerének ünnepe


Sok szeretettel gratulálunk Gábos Endre hivatásos néptáncos kollégánknak, akinek az Államalapító Szent István és a magyarok kenyerének ünnepe alkalmából Csíkszereda polgármestere, Korodi Attila, Pro Urbe díjat adományozott.




Gábos Endre laudációja:

"Székely szülőföldjén megmaradva, több mint huszonöt éve hivatásos táncos. A néptánc hűséges szerelmese. Képességei és teljesítménye, életpályája feljogosítja a teljes magyar táncszakma általi ismertségre és elismertségre.
Megmaradva a magyar nyelvterület peremén, szórványfeladatokat is vállalva, nem firtatva, keresve a kitüntetett figyelmet, hiteles emberi és szakmai értékeket képvisel előadóművészként és közösséget építő oktatóként is.
Meghatározó személyisége és a néptánchoz fűződő elkötelezettsége koreográfiáin keresztül is megmutatkozik.
Színpadi jelenléte vonzza a szemet, objektívet, kamerát, székelysége a színpadon és a mindennapokban is hiteles.
Sokoldalú tehetség: táncol, énekel, alkot, oktat, konferál. És tanul. A néptánc iránti elkötelezettségét bizonyítja, hogy huszonévnyi táncos múlttal is tovább mélyíti tudását és megújulni kíván a tanulásban. Két éve már a magyarországi Táncművészeti Egyetem nem éppen legfiatalabb diákja.
Gábos Endre 28 éve járja ösvényeit a színpad és a próbaterem között, járja táncát Csíkszereda színpadán, képviseli együttesét és városát számtalan más színpadon és rendezvényen.
Gábos Endre 50 évesen is a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes arculatát meghatározó, kiemelkedő táncegyéniség."

András Mihály

Fotó: Pinti Attila/Székelyhon
<< Vissza
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bileta.ro