2022 szeptember 19 Tóték A Bekecs Néptáncszínház előadása
A Bekecs Néptáncszínház Tóték című előadását mutatja be.
Időpontok/helyszínek: 2022. Szeptember 19., hétfő, 19:00 óra - Városi Művelődési Ház, Csíkszereda.
Belépőjegy: 25,00 lej – teljes értékű jegy, 15,00 lej – kedvezményes jegy diákoknak és nyugdíjasoknak. Felnőtt csoportoknak 10 főtől 20 lej. Nyugdíjas és gyerek csoportoknak 10 főtől 10 lej.


Jegyvásárlás:
Online a bilete.ro oldalon: https://www.bilete.ro/totek/totek-19-sept-2022
vagy
Munkanapokon, Csíkszeredában a Csíki Moziban hétfőtől szerdáig 10:00 és 13:00 óra között, csütörtöktől vasárnapig 16:00 és 20:00 óra között, illetve az előadás előtt egy órával a Városi Művelődési Házban.
2022 augusztus 21 Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes |„Zeng, a lélek, zeng a szó...” | folklórműsor Brassó
Augusztus 21-én (vasárnap),18:00 órától, a brassói REDUT Kulturális Központban fellép a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes „Zeng, a lélek, zeng a szó...” című folklórműsorral.

A „Zeng, a lélek, zeng a szó... ” című folklórműsor, a ma embere számára már idegenként, távoliként tűnő élet pillanatokból, érzésekből, merít. Ezen pillanatok voltak a nem is olyan távoli múlt embere számára a - sorozás, katona vacsora, és mint fő indok a háború és az abból való reményteljes visszatérés. A műsor nem bocsátkozik részletekbe, hanem a gondosan összeválogatott táncokkal, dalokkal, próbálja megidézni ezen élet pillanatok szellemét úgy, hogy közben olyan tájegységeket érint, amelyek mentén átkalauzol a történelmi Magyarországon, és ízelítőt nyújt a magyar néptánc-népdal örökségünk sokszínűségéből. Így születhet meg a szilágysági, tövisháti, bogdándi, búzai ritka, ördöngösfüzesi ritka, karikázók, sóvidéki és felcsíki táncok forgatagában az a pillanat, amikor a búcsúzás, a harc és a visszatérés beavatásait megélt ember már nem, mint test táncol, hanem mint lélek. Mert élni, táncolni, dalolni, igazán csak lélekből lehet. Így válik örök életűvé.

A műsort szerkesztette: Szabó László
Koreográfusok: Antal Zsolt, Gábos Endre, Kelemen Szilveszter, Kósa Gabriella, Szabó László.
Zenei szerkesztő: Mihó Attila
Igazgató, művészeti vezető: András Mihály

Meghívókat az RMDSZ-székházban (Brassó, Alecu Russo utca 4. szám) lehet igényelni augusztus 8-tól (hétfőtől) illetve van lehetőség foglalásra is a????0721 297 631-es vagy a☎️0268 472 101-es telefonszámon.
Tovább >>
2022 augusztus 20 Mindennapi kenyerünk – államalapító királyunk ünnepe Csíkszereda
MIKÓ-VÁR
18.00-20.00 óra / ÜNNEPI MŰSOR
Ünnepi beszédek, kulturális programelemek, kenyérszentelés. Közreműködik a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Rákoczi Kamaraegyüttes, Tímár Karina népdalénekes, Tánczos Eszter tanuló, a Role együttes és a Kerecsen Lovasíjász Klub.
Tovább >>
Augusztus 18 Folklórműsor Csíkdelnén Csíkdelne
A "Csíkmarasi Többcélú Központ Működtetése" program keretében 2022. augusztus 18.-án, csütörtökön, 18 órától, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes "Folklórműsor"-át láthatják a Csíkdelnei Művelődési Házban!
Várunk mindenkit szeretettel!
A rendezvény az Európai Szociális Alap támogatássál valósul meg, partnerségben a Gyulafehérvári CARITAS-al, a Csík LEADER Egyesülettel, illetve András Alapítvánnyal.

https://www.facebook.com/events/1748028638873874/?ref=newsfeed
Augusztus 15 Zeng a lélek, zeng a szó - előadás Csíkkarcfalva
A XXII. Nagyboldogasszony Napok keretein belül augusztus 15.-én, hetfőn 19 órától várjuk szeretettel a "Zeng a lélek, zeng a szó" előadásunkra a tisztelt érdeklődőket. Az előadásra a Művelődési Ház udvarán felállított szabadtéri színpadon kerül sor!
Tovább >>
Augusztus 14 Zeng a lélek, zeng a szó - előadás Csíkszentgyörgy
A II. Székely Góbé Találkozó keretein belül augusztus 14.-én, vasárnap 18 órától várjuk szeretettel a "Zeng a lélek, zeng a szó" előadásunkra a tisztelt érdeklődőket. Az előadásra Csíkszentgyörgy futballpályáján kerül sor!
Tovább >>
Augusztus 13 Zeng a lélek, zeng a szó - előadás Szentábrahám
A "Zeng a lélek, zeng a szó" című előadásunkkal lépünk fel a szentábrahámi II. Család napon, augusztus 13.-án, szombaton, 17 órától.
Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!
Debrecen 2022 augusztus 2 Székely-est határok nélkül Ékes Gyergyó
A Székely-est határok nélkül a kivételesen gazdag magyar folklórt ünnepli, Székelyföld magában is sokszínű népzenei és néptánc kultúráján keresztül. A gálaesten Ékes Gyergyó című előadását mutatja be az Együttes, Debrecenben, a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon.

Az előadás a táncfolklorisztikailag kevésbé ismert Gyergyói- medence tánc-, és zenekultúrájába nyújt betekintést.
A gyűjtők által „felkapott” területekkel ellentétben e Maros-menti falvak feltérképezése háttérbe szorult. Az 1950- es évektől a 2000-res évekig alig készült 3- 4 táncgyűjtés a medencében, pedig Bartók Béla, Kodály Zoltán és Molnár Antal korai gyűjtései felhívják a figyelmet Gyergyó jellegzetes, karakteres, ősrégi dallamaira, hangszeres zenéjére, s ezek alapján táncaira is.
A 2000-res évek elejétől az alkotók faluról falura járva készítettek funkcionális és megrendezett filmfelvételeket a medence településein, értékesebbnél értékesebb táncos egyéniségeket, énekeseket, zenészeket találva. Ezeket, a korábbi gyűjtéseket, a megkerülhetetlen s megismételhetetlen Hazug Pista történeteit, „gurításait” felhasználva került színpadra az előadás, mely korábban nem látott mozdulatokkal, dalokkal, hangszer-összeállításokkal, történetekkel varázsolja el a nézőt.
A műsorban helyet kapnak a terület veretes táncai, énekei mellett a korai polgárosulás, valamint a székely tánctanítók hatásara kialakult újabb stílust jelentő formák is, felvállalva ezek jelentőségét, létjogosultságát, folklorisztikai értékét.
A Gyergyói- medence hangulata, íze, zamata éppúgy megbabonázta az alkotókat, mint a helyiek táncainak, dalainak, ereje, energiája, ékessége.

Rendező- koreográfus: Farkas Tamás, Farkas Ágnes
Koreográfusok, táncmesterek: Bara Tünde, Bara Szabolcs
Zenei szerkesztő: András Orsolya, Mihó Attila
A műsorban közreműködik: Mihó Attila és zenekara

Jegyek elérhetőek: https://debreceniunnepijatekok.hu/jegyvasarlas/

Tovább >>
... ...
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bilete.ro