Csíkszentsimon - Tiltott Fesztivál Zeng, a lélek, zeng a szó... - A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes folklórműsora 2022 július 30
A Zeng, a lélek, zeng a szó... című új folklórműsor, a ma embere számára már idegenként, távoliként tűnő élet pillanatokból, érzésekből, merít. Ezen pillanatok voltak a nem is olyan távoli múlt embere számára a - sorozás, katona vacsora, és mint fő indok a háború és az abból való reményteljes visszatérés.  A műsor nem bocsátkozik részletekbe, hanem a gondosan összeválogatott táncokkal, dalokkal, próbálja megidézni ezen élet pillanatok szellemét úgy, hogy közben olyan tájegységeket érint, amelyek mentén átkalauzol a történelmi Magyarországon,  és ízelítőt nyújt a  magyar néptánc-népdal örökségünk sokszínűségéből. Így születhet meg a szilágysági, tövisháti, bogdándi, buzai ritka, ördöngösfüzesi ritka, karikázók, sóvidéki és felcsíki táncok forgatagában az a pillanat, amikor a búcsúzás, a harc és a visszatérés beavatásait megélt ember már nem, mint test táncol, hanem mint lélek. Mert élni, táncolni, dalolni, igazán csak lélekből lehet. Így válik örök életűvé.  

 

A műsort szerkesztette: Szabó László

Koreográfusok: Antal Zsolt, Gábos Endre, Kelemen Szilveszter, Kósa Gabriella, Szabó László.

Zenei szerkesztő: Mihó Attila

Igazgató, művészeti vezető: András Mihály
Csíksomlyó Ezer Székely Leány Napja 2022.07.01-2022.07.02

Népviseletünk, néptáncuk, népzenénk tisztelete és a magyar nyelven elmondott ima székelységünk egyik fontos küldetése, melynek teljesítéséért minden nap tennünk kell.
Erre az Ezer Székely Leány Napja rendezvény is egy kiváló lehetőség, amikor közösségben, együtt tehetjük mindezt.
Kulturális örökségünk ápolásának különösen felemelő és közösségépítő rendezvénye, az Ezer Székely Leány Napja – a népviseletbe öltözött résztvevők közös éneke, imája, szívdobbanása által – minden alkalommal felejthetetlen közösségi élménnyel gazdagít bennünket.
Az Ezer Székely Leány Napja ebben az évben 91 éves.
Arra biztatjuk minden részt venni kívánó nemzettársunkat, hogy lehetőség szerint viseletben jelenjenek meg a Csíksomlyói nyeregben
2022.07.01 Székely Népviselet Napja

2017-ben a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesútjára indította és azóta rendszeresen megtartja a Székely Népviselet Napját. Idén is arra kérünk mindenkit, hogy ezen alkalommal ki-ki lehetősége szerint öltse magára székely népviseletét vagy jelzés értékkel annak valamelyik darabját. Az aznapi megörökített pillanatot, amelyen székely népviseletben látható, ossza meg velünk.

A fotókat július 1-jén éjfélig várjuk a hargitaneptanc@gmail.com címre, ezt követően pedig megosztjuk az Együttes Facebook oldalán.

A székelység hiedelem és hagyományvilága elevenedik meg ezekben az öltözetekben. Nem divat ez, hanem felelősség, amellyel elődeink és nemzetünk előtt adózunk évről, évre, generációról, generációra. Arra bíztatunk tehát mindenkit, hogy öltse magára július 1-jén székely népviseletét! A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes társulata.
Ezer Székely Leány Napja Szervezői pontosítás az „Ezer Székely Leány Napja” 2022 rendezvény kapcsán 2022.07.01-02 

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, mint az „Ezer Székely Leány Napja” főszervezője, az érdeklődők tudomására hozza, hogy a 12 éve elindult szekeres és lovas felvonulás Csíkszereda főterén objektív, törvényességi okokból elmarad, hiszen a 195/2002 sürgősségi kormányrendelet 71-es cikkelye tiltja a szekerek és lovasok megyei jogú városok területén való közlekedését, tehát a rendőrség nem engedélyezheti a több mint 90 szekér, hintó valamint 60-70 lovas felvonulását. Az előbbieket figyelembe véve, július 2-án a fogatok nem jönnek be Csíkszereda központjába, arra kérjük a szekeres, lovas résztvevőket, hogy a lehetőségek szerint kerüljék el a város forgalmas részeit, a csíksomlyói nyeregbe a legrövidebb úton, Fitód és Csíksomlyó irányából, a lehetőségek szerint, mezei úton érkezzenek. Minden programpont, tehát a közös tánc is a csíksomlyói nyeregben kerül majd megrendezésre.

Az érdeklődőket tájékoztatjuk, hogy Csíkszereda központjában július 1-jén, pénteken, a székely népviselet napján délután 18 órai kezdettel szabadtéri néptáncelőadásra kerül sor, a székesfehérvári Pulutyka néptáncegyüttes, a hajdúnánási Aranyszalma és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes részvételével.

Július 2-án a rendezvényhelyszín jobb elérhetősége érdekében autóbuszjáratok indulnak a következő program szerint:

10:00 indulás

11:00 indulás

12:00 indulás

Útvonal:
1. Városi buszmegálló
2. Asirom
3. Csíki Játékszín
4. Mikó Vár
5. Testvériség sugárút
6. Nest
7. Márton Áron
8. Csíksomlyó

 
Innen egyenesen vissza a Városi buszmegállóba

16:00 indulás

17:00 indulás

18:00 indulás

Útvonal:

1. Csíksomlyó
2. Márton Áron
3. Posta
4. Hargita utca
5. Városi buszállomás
6. Asirom
7. Csíki Játékszín
8. Mikó vár
9. Testvériség sugárút

Innen egyenesen vissza Somlyóra.

Csak 4 lejes nyugdíjas jeggyel lehet utazni.

Mindenkit arra biztatva, hogy a hétvégén öltsék magukra székely népviseletüket, tartalmas, nemes ünneplést kívánunk mindenkinek!

Székelyderzs Zeng a lélek, zeng a szó... 2022.06.25

A Zeng, a lélek, zeng a szó... című folklórműsor, a ma embere számára már idegenként, távoliként tűnő élet pillanatokból, érzésekből, merít. Ezen pillanatok voltak a nem is olyan távoli múlt embere számára a - sorozás, katona vacsora, és mint fő indok a háború és az abból való reményteljes visszatérés. A műsor nem bocsátkozik részletekbe, hanem a gondosan összeválogatott táncokkal, dalokkal, próbálja megidézni ezen élet pillanatok szellemét úgy, hogy közben olyan tájegységeket érint, amelyek mentén átkalauzol a történelmi Magyarországon, és ízelítőt nyújt a magyar néptánc-népdal örökségünk sokszínűségéből. Így születhet meg a szilágysági, buzai, ördöngösfüzesi ritka és sűrű, Kárpát-medencei karikázók, sóvidéki és felcsíki táncok forgatagában az a pillanat, amikor a búcsúzás, a harc és a visszatérés beavatásait megélt ember már nem, mint test táncol, hanem mint lélek. Mert élni, táncolni, dalolni, igazán csak lélekből lehet. Így válik örök életűvé.

A műsort szerkesztette: Szabó László

Koreográfusok: Antal Zsolt, Gábos Endre, Kelemen Szilveszter, Kósa Gabriella, Szabó László.

Zenei szerkesztő: Mihó Attila

Igazgató, művészeti vezető: András Mihály

A műsort szerkesztette: Szabó László

Koreográfusok: Antal Zsolt, Gábos Endre, Kelemen Szilveszter, Kósa Gabriella, Szabó
László.

Zenei szerkesztő: Mihó Attila

Igazgató, művészeti vezető: András Mihály
Pünkösdi előadás Ékes Gyergyó 2022.06.04

Ajánljuk mindenki figyelmébe a Hargita Nemzet Székely Népi Együttes pünkösdi előadását.
Jegyek már kaphatók a bilete.ro oldalon, a Csíki Mozi jegypénztárában hétköznapokon 11-13 és 17-19 óra között, valamint előadás előtt egy órával a helyszínen.

Helyszín: csíkszeredai Városi Művelődési Ház
Időpont: 2022. június 4. (szombat) 20:00 óra

Jegyvásárlás: https://www.bilete.ro/ekes-gyergyo/ekes-gyergyo-04-iun-2022

Az előadás a táncfolklorisztikailag kevésbé ismert Gyergyói- medence tánc-, és zenekultúrájába nyújt betekintést.
A gyűjtők által „felkapott” területekkel ellentétben e Maros- menti falvak feltérképezése háttérbe szorult. Az 1950- es évektől a 2000-res évekig alig készült 3- 4 táncgyűjtés a medencében, pedig Bartók Béla, Kodály Zoltán és Molnár Antal korai gyűjtései felhívják a figyelmet Gyergyó jellegzetes, karakteres, ősrégi dallamaira, hangszeres zenéjére, s ezek alapján táncaira is.
A műsorban helyet kapnak a terület veretes táncai, énekei mellett a korai polgárosulás, valamint a székely tánctanítók hatásara kialakult újabb stílust jelentő formák is, felvállalva ezek jelentőségét, létjogosultságát, folklorisztikai értékét.
A Gyergyói- medence hangulata, íze, zamata éppúgy megbabonázta az alkotókat, mint a helyiek táncainak, dalainak, ereje, energiája, ékessége.

Rendező- koreográfus: Farkas Tamás, Farkas Ágnes
Koreográfusok, táncmesterek: Bara Tünde, Bara Szabolcs
Zenei szerkesztő: András Orsolya, Mihó Attila
Álláshirdetés Táncost és Szervezőt keresünk

ÁLLÁSHIRDETÉS 

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes próbatáncot hirdet néptáncosok számára, valamint munkatársat keres szervező-kommunikáció munkakörbe.
Jelentkezni 2022. június 7-ig lehet a hargitaneptanc@gmail.com e-mail címen, vagy személyesen a csíkszeredai Városi Művelődési Házban.
További tájékoztatást az intézmény székhelyén, Temesvári út 6 szám alatt, valamint a 0744-619227-es telefonszámon lehet kérni.

Tovább >>
2022. május 6., 9., 10. Életkerék - Forgasd meg velünk! Csíkszereda
Időpont: 2022. május 6. (péntek) 12 óra
Helyszín: csíkszeredai Városi Művelődési Ház

Időpont: 2022. május 9. (hétfő) 12 óra
Helyszín: csíkszeredai Városi Művelődési Ház

Időpont: 2022. május 10. (kedd) 12 óra
Helyszín: csíkszeredai Városi Művelődési Ház

Belépőjegy: Minden előadásra a csoportok (minimum 10 fő) számára: 10 lej/fő, kísérőknek a belépés ingyenes.

... ...
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bilete.ro