A Hargita együttes előadása Csíkszeredában
Folyó év január  5-én, csütörtökön, 20,00 órától  a Hargita együttes bemutatja a Pakulárnóta c. produkcióját a rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság versenyzőinek.
                                                                                                        Bodi Ildikó
Tovább >>
A Hargita együttes vendégszereplése Gyergyóremetén
2005. december 18-án, vasárnap, 19,00 órától a gyergyóremetei művelődési házban,  a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes bemutatja a Pakulárnóta c. produkcióját.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk !

 

                                                                                                Bodi Ildikó
Tovább >>
hang proba
ezt lehet kiprobalni{mmp3}proba.mp3{/mmp3}

{mosimage}Kedden az égbolt változó lesz, az északi, észak-keleti térségekben megvastagszik a felhőzet és gyenge havazások alakulnak ki. Máshol a reggeli ködök felszakadozása után napsütésre is számítani lehet. A szél a domb és hegyvidéken erősödik. A reggeli hőmérséklet -14, -4 fok között alakul. A csúcsérték +6 fokig emelkedhet.
Tovább >>
X. Csűrdöngölő Gyerek- és Ifjúsági Néptánctalálkozó

 

            A csíkszeredai Városi Művelődési Házban folyó év  december 16-án, pénteken 15 órától jubileumi  csűrdöngölésre gyűlnek össze a régió fiatal néptáncosai. A  Zelegor Néptáncegyüttes Csíkmenaságról, Kis Gerlice Gyerek-néptánccsoport Csíkszentkirályról, Rozmaring és Fehér Liliom Gyerek-néptánccsoportok Csíkszentimréről, Kikerics Gyereknéptánccsoport Csíkszentsimonból, Labdarózsa Néptáncegyüttes Csíkszentmártonból, Bojzás Együttes Csíkkozmásról, Gyöngyvirág Néptáncegyüttes Tusnádról, Kankalin Néptánccsoport Kászonújfaluból, Zergeboglár Néptáncegyüttes Kászonaltízból, Tanulók Háza és a Borsika Néptáncegyüttesek Csíkszeredából, Gyerek-Néptáncegyüttes Gyergyóremetéről, Forrás Néptáncegyüttes Marosfőről, Ördögborda Néptáncegyüttes Balánbányáról, Prücskök Néptáncegyüttes Csíkszentdomokosról, Csíkmadarasi Néptáncegyüttes, Csíkrákosi Néptáncegyüttes, Vadvirág Együttes Csicsóból, Zergeboglár Néptáncegyüttes Kápolnásfaluból és Picinige Gyerekzenekar Marosvásárhelyről érkezik a rendezvényre.
            A X. találkozó ezúttal nem a színpadon veszi kezdetét, hanem a központi parkban felépített gyermekvárosban,ahol karácsonyi énektanulásra, közös fényképezésre és hógolyózásra kerül sor. A közel 700 gyerek színpadi bemutatkozásaira 16,00 órától kerül sor a Művelődési Ház nagytermében, 17,00 órától a ház előterében  pedig a Varga Károly Népművészeti Egylet szervezésében megnyitja kapuit a II. Karácsonyi Népművészeti Vásár. Ezt követően kézműves foglalkozásokon, 18,00 órától pedig táncházban  vehetnek részt a gyerekek és fiatalok.
            2001-től félévente, ünnepeink előtt megszervezett gyerek és ifjúsági néptánctalálkozókhoz csatlakozó csoportok száma alkalomról alkalomra nő, ami ösztönző, öröm, elégtétel a szűlőknek, szereplőknek, szervezőknek és oktatóknak egyaránt. Ezen találkozókat kézműves foglalkozásokkal, tanulmányi versenyekkel, táncházakkal, népművészeti kiállításokkal színesítjük. A gyerekek a Csűrdöngölő találkozókon a heti rendszersséggel oktatott néptáncképzés eredményét mutatják be színpadon. Lehetőség a sok száz fiatalnak az ismerkedésre, vetélkedésre, közös mulatságra.
            A kilencedik, az eddigieknél is nagyobb,ez évi  pünkösdi búcsút megelőző találkozón a közönség több, mint 1200 tehetséges fiatalt láthatott népviseletben a színpadon, de a közönség soraiban is sok száz gyerek nézte végig az aprók és nagyobbak táncait. Színes népviseletekben, változatos koreográfiákkal jöttek a csoportok.
            Az eddigi találkozókon már nem fért a sok gyerek a Városi Művelődési Házban, azért szabadtéri színpad mellett döntöttek a szervezők. Néptánccsoportok, népdalénekesek jöttek bemutatni előadásaikat, népi játékaikat, népdalaikat 42 Hargita megyei településről. Sok településről 2-3 csoport is eljött. A bemutatott műsorukkal térségünk zenéje, tánca mellett egész Erdély néptáncaiból láthattak bemutatkozókat.
            Mind a szervezőknek, mind a táncosoknak, oktatóknak újabb és újabb kihívást jelent minden alkalom. A gyerekcsoportok mindig új produkciókkal jelentkeznek ami nagy előkészületet igényel. Folyamatossága van az oktatásnak, és a jövőre nézve is van már utánpótlás, mert sok településen  két három csoport is működik, kicsiktől nagyonkig.
            A következő  néptánctalálkozó, amit 2006. június 1-re, Gyermeknapra terveznek a szervezők, reményeik szerint Csíkszereda városának eddigi legnagyobb szabású szabadtéri seregszemléje fog megvalósulni.              
Hagyományaink élni akarnak. Az oktatók és szervezők lelkesedése meghozta gyümölcsét, Hargita megyében működik a legtöbb néptánccsoport.
            A néptánctalálkozók és az oktatási program rendszeres támogatói: Apáczai Közalapítvány, Communitas Alapítvány, Gyerek és Ifjúsági Sportminisztérium Hargita Megye Tanácsa, Illyés Közalapítvány, Nemzeti Kulturális Alapprogram, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Oktatási Minisztérium.

 

                                                                                                         Bodi Ildikó

 

 

 

 

Tovább >>
Decemberi játékrend
    1. December 13, Kedd,13,00 óra, PAKULÁRNÓTA– Kankalin, Boróka, Pipacs bérletek
     2. December 15, csütörtök, 17,00 óra, PAKULÁRNÓTA– Nárcisz, Boróka, Pipacs bérletek
Helyszín: Városi Művelődési Ház

 

      Az előadások időpontjai a  tanügyi sztrájk miatt változtak. 2006-ban sorra kerülő bérletes előadásokat iskolánként egyeztetjük.
       Megértésüket köszönjük!

 

Tovább >>
Felhívás a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 15 éves évfordulós ünnepségsorozatán való részvétel
A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes folyó év november 17-18 között rendezi meg 15 éves évfordulós ünnepségsorozatát a csíkszeredai Művelődési Házban.
Tovább >>
A HARGITA NEMZETI SZÉKELY NÉPI EGYÜTTES BÉRLETHIRDETÉSE
A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes – Csíkszereda Önkormányzati együttese egyetemista és diák bérletet indít négy előadásra a 2005/2006-os évadban:
1.Pakulárnóta -2005. november
           
2.Hej, regő rejtem - 2006. január
           
3.Farsang Illés szekerén -2006. február
           
4.Csudavilág -2006. május
           
Az előadások koreográfusa  Orza Călin.
A bérlet ára 8 RON( 80 000 lej).
A bérletek 2005. október 1. és november 1. között vásárolhatóak a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes székhelyén(Csíkszereda, Temesvári sugárút, 6 sz. I.emelet, 4.szoba)

 

Elérhetőség:
530102 Csíkszereda
Temesvári sugárút 6 sz.
Tel/fax: 0266 -371362 e-mail:office@hargitatanc.ro

www.hargitatanc.ro

 

Tovább >>
X.Hagyaték Vicei Találkozó.Újabb szórványvidéki turné a Hargita Együttessel

A “Hagyaték” néven ismert Vicei Találkozó tízedik  felvonására kerül sor idén, október 15-én. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes már október 11-én útnak indul a hagyományos   szórványvidéki turnéra. A turné tervezett állomásai: október 12(szerda)
Bethlen, október 13(csütörtök) Beszterce, október 14(péntek) Felőr, október 15(szombat) Vice, október 16(vasárnap) délelőtt Vice  és este  Magyarberéte.

Tovább >>
... ...
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bilete.ro