Filmbemutató a Hargita Együttessel

    
   Első alkalommal jelentkezik filmbemutatóval a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, december 17-én, 19 órától a Városi Művelődési Házban.   

    A csíksomlyói nyeregben forgatott film a Hargita Együttes Kelettől Nyugatig c. műsorának egy tartalmi kibővítése, amely érdekes és szórakoztató lehet mindazok számára akik szeretik a néptáncot.
   A vetítéssel egyidőben a színpadi műsort is láthatják. A tánc és a rendahgyó film együttes élményét garantálva, mindenkit szeretettel várnak az esemény szervezői.

     Korlátozott példányszámban az előadás után a film megvásárolható lesz videokazettán és DVD lemezen.   

      A filmet a gyergyószentmiklósi Rubin Stúdió gyártotta.

Tovább >>
VIII. Csűrdöngölő Gyerek és Ifjúsági Néptánctalálkozó

 

A csíkszeredai Városi Művelődési Házban 2004. december 3-án, pénteken 16 órától újabb csűrdöngölésre gyűlnek össze a régió fiatal néptáncosai. A színpadi bemutatkozások ezúttal a téli ünnepekhez kötődő néphagyományokról szólnak majd. Ezt követően kézműves foglalkozásban és esti táncházban lesz része a fiataloknak. A legkissebbek már a kézműves tevékenységekkel egy időben táncolnak, népi játékokkal,  népdalokkal és táncokkal ismerkednek meg. 

A rendezvényre több mint háromszáz gyereket várnak a szervezők.

A rendezvényt a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Romániai Magyar Táncszövetség és az András Alapítvány közösen szervezik.

Az esemény támogatói a: Budapesti Oktatási Minisztérium, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Gyermek Ifjúsági és Sport Minisztérium, Illyés Közalapítvány, Communitas Alapítvány.

Minden tánccsoportot és érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. További részletekért érdeklődni lehet Miklós Katalin programfelelősnél a következő telefonszámon: 0744-880778. Valamint minden hétköznap reggel 8 és délután 4 óra között az együttes székhelyén, a Városi Művelődési Házban.


                Nyulas Ferenc

 

Tovább >>
Advent a Hargitával Budapesten

      A csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes (a csíkszeredai önkormányzat intézménye) 2004 decemberében két ünnepi hangulatú műsorral szerepel Budapesten a Hagyományok Háza és a Magyar Kollégium szervezésében.


      Zárt körű, a téli ünnepkör népi szokásaival díszített folklórműsort mutat be a budapesti Magyar Kultúra Alapítvány székházában, 2004 december 11-én, szombaton 19 órai kezdettel.

Ezt követően 12-én, vasárnap 20 órától, a Millennáris Fogadóban újabb hargitás adventi műsor kerül bemutatásra, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. 

 A szombati előadás a téli ünnepek jegyében fogant műsort tartalmaz, változatos, meglepetésekkel tarkított összeállításban. Az erdélyi táncokra és szokásokra épülő műsor művészeti vezetője András Mihály. Koreográfusai Gábos Endre, Péter László, Rigmányi Katalin, Antal Zsolt.

 A meghívott vendégek várhatóan nemcsak székelyföldi táncokból kapnak izelítőt, hanem a székely vendéglátás hagyományos ételeiből is.

 A vasárnapi műsor első felében a közönség gyimesi, felcsíki, küküllőmenti, széki, bonchidai, kalotaszegi, méhkeréki és szatmári legényes táncokból láthat egy virtuóz összeállítást. Az előadás második részében moldvai, gyimesi és székelyföldi párostáncokkal folytatják. A koregráfiákat a téli ünnepkör népi szokásai kötik majd össze.

       Az eddig előadóművészekként ismert táncosok alkotóművészekként, koreográfusokként is bemutatkoznak: Gábos Endre, Péter László, Rigmányi Katalin, Antal Zsolt és Udvari Róbert. A nyárádmenti koregráfia ugyancsak fiatal erdélyi koreográfus, Füzesi Albert készítette.

A műsorok támogatói: Nemzeti Kulturális Alapprogram, Civil Rádió Budapest, Kispest Önkormányzata, Magyar Kultúra Alapítvány, Magyar Művelődési Intézet.

 

 

Nyulas Ferenc

 

Tovább >>
Előadássorozat a Hargita Együttessel:

Folyó hónap hatodikától huszonhatodikáig a Csíki Medencére összpontosított előadássorozat indul a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttessel és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel közösen.

 

Ha a mennyiség nem is jár mindig kéz a kézben a minőséggel, a Hargita Együttesnek fő törekvését képezi.

A magyarság jóléti és művelődési gyarapodásának közvetlen segítése jegyében zajló előadások során, a közönség a Forduló folklórműsort valamint a Kelettől Nyugatig c. műsor válogatott részleteit tekintheti meg.

Az utóbbi műsor címe akaratlanul egy aktuális jelentésárnyalattal is bír, hisz már a napnál is világosabb, hogy minden keletről nyugatra törekszik térségünkben. Ezáltal egyszersmint arra utal, hogy népi hagyományaink, kultúránk hordozói is arra tartanak, amerre a főár. Igen ám, de nem mindegy hogyan zajlik majd ez az átlépés. Fizikailag bizonyosan nem kell tartani attól, hogy csak nyugatunk lesz, keletünk pedig nem, hisz kevéssé valószínű, hogy ezután majd Nyugatról várjuk, hogy felkeljen a nap. Inkább arról van szó, hogy mindazt, amit saját hagyományaink, kultúránk képvisel annak “keleti” oldalával kapcsolatosan sem az elmaradottság kellene eszünkbe jussék, hanem mindaz ami leginkább a miénk. Ennélkül nem marad otthonos szülőföldünk és elvesztené termékenyítő értelmét a nyugat felé haladás.

Azon jelszóval, hogy ne legyünk idegenek saját szülőföldünkön indul útnak a Hargita Együttes említett körútjaira. Az egység erejét felismerve.

Az előadások pontos időpontját minden helyszínen időben hírdetve fogják a

szervezők, és remélik, hogy minél többen kívánnak majd otthonosan itthon élni.

 

Az előadás sorozat tervezett helyszínei és időpontjai:

 

(November)

 

6. szombat - 18 óra – Csatószeg

                      - 20 óra – Csíkszentsimon

7. vasárnap - 18 óra – Madaras

                      -  20 óra – Dánfalva

8. hétfő     - 18 óra – Kászonjakabfalva

                    - 20 óra – Kászonújfalu

9. kedd      - 18 óra -  Csíkszenttamás

                    - 20 óra – Csíkkarcfalva

10. szerda  - 18 óra – Csíkkozmás

                     - 20 óra – Csíkszentmárton

11. csütörtök - 18 óra – Gyimesfelsőlok

                         - 20 óra – Gyimesközéplok

12. péntek  - 18 óra – Csíkpálfalva

                      - 20 óra – Delne

13. szombat              - Szováta

14. vasárnap - 18 óra – Ajnád

                         - 20 óra – Vacsárcsi

15. hétfő  - 18 óra – Göröcsfalva v. Rákos

                   - 20 óra – Csíkszépvíz

16. kedd  - 18 óra – Tusnádfürdő

                   - 20 óra – Bánkfalva

17. szerda  - 18 óra – Csíkmenaság

                     - 20 óra – Csíkszentgyörgy

22. hétfő - 18 óra – Csíkszereda – Kelettől nyugatig – Városi Műv.Ház.

23. kedd    - 18 óra – Borzsova

                    - 20 óra – Cíkszentmiklós

24. szerda   - 18 óra – Csíkszentdomokos

                      - 20 óra – Balánbánya

25. csütörtök  - 18 óra - ?

                          - 20 óra - ?

26. péntek  - 18 óra – Csíkszereda    

 

 

 

 

Tovább >>
VII. Erdélyi Prímások Találkozója Csíkszeredában

 

 

Október 22 és 23 között, a csíkszeredai Városi Művelődési Házban lesz megszervezve az Erdélyi Prímások találkozója. A szervező Hargita Együttes ezúttal is – amint a rendezvényen résztvevők eddig is megszokhatták – ötletesen kivánja tálalni a lenyűgőző hitelességű népzenei előadókat.

Az újdonságok közé tartozik, hogy ezúttal a fiatalabb zenészgenerációk is részt vesznek majd a rendezvényen.

 Az idén kétnapos rendezvénynek örvendhetnek a népzenekedvelők. Október 22-én, pénteken, este 19 órától a gálaműsorral veszi kezdetét a találkozó, majd hajnalig tartó táncházzal folytatódik, melyen az előadáson fellépők huzzák a talpalávalót. Második napon, Bartók Nyomában címmel a Hargita Együttes új bemutató műsorára kerül sor, melynek társszrezője a budapesti Jánosi Együttes. A műsort a két együttes közösen mutatja be a csíkszeredai közönségnek. A mulatság ezúttal is táncházzal ér véget.

 Résztvevő zenekarok:

 Pál Emil és a Keleti Szél Szabadcsapat (Udvarhelyszék),

      Pali Marci és zenekara (Szék),

       Magyarosi Laci és zenekara (Kalotaszeg),

      Domokos László, Duduj Rózália, Duduj Ádám (Felcsík),

      Melkuhn Róbert és barátai (Sepsiszentgyörgy),

      Mácsingó Náci és zenekara (Mezőség),

       Tücsök zenekar (Gyimesközéplok),

       Csíkszentdomokosi népi gyerekzenekar,

       Jánosi Együttes (Magyarország)

 

Ezúttal is mint mindig, mindenkit szeretettel várnak a rendezők és a fellépő zenekarok egyaránt, a megannyi tájegység muzsikájáit felvonultató, színes és minőségi muzsikák mindenki számára igazi csemegének igérkeznek

 

Nyulas Ferenc 

 

 

Tovább >>
Kilencedik Vicei Találkozó, újabb szórványvidéki turné

A “Hagyaték” néven ismert Vicei Találkozó kilencedik felvonására kerül sor idén, szeptember 25 – 26 között. Az együttes ezt követően önálló szórványvidéki túrnéra indul szeptember 26 –tól október 3-ig. A túrné tervezett állomásai: Vice, Felőr, Torockó, Déva, Majláthfalva, Pécska, Kisiratos és Újszentes.

 

A Hargita Együttes a “Hagyaték” vicei találkozó rendszeres résztvevője és társszervezője, a vicei Katolikus Plébánia, a Református Egyházközösség és az ugyancsak vicei Vass Albert iskola mellett.

Idén várhatóan a tavalyinál több néptánc- és népzenei előadó lesz színpadon. A szervezők ugyanis évről évre gazdagabb és sikeresebb rendezvénynek adtak életet. E rendhagyó rendezvény, melyet a vicei közösség éppannyira magáénak érez, akár szervezői, a falu kulturális életének egyik legmarkánsabb mutatója, melyen hivatásos és műkedvelő hagyományápolók is előszeretettel vesznek részt.  

A vicei rendezvény után egy kiadós szórványvidéki turné következik az együttes számára, amelynek során több olyan településen is fellépnek majd, ahová eddig még nem jutottak el.

A turnén folklórműsorral és a Kelettől Nyugatig c. műsorral lép fel az együttes, melyek egyesítve várhatóan kielégítik a legigényesebb néphagyomány-kedvelők igényeit is.

Tovább >>
Hamarosan közös műsorral jelentkezik a Hargita Együttes és a Csíki Játékszín

A csíki Székely Múzeum által, folyó év szeptember 21-én szervezett rendezvényen – a Néprajzi kiállítás keretén belül – közös műsorral lép fel a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és a Csíki Játékszín.

 

Várhatóan rendagyó élménynek igérkezik, a néptáncot, és színházi elemeket egységben elgondoló műsor, amely Wagner Péter épitész grafikáinak és fényképeinek tárlatát nyitja meg. A szervezők külön csemegének tartva, nem árulják el a várható produkció inyencségeit, ám elmondásuk szerint egy csattanós és figyelmet lebilincselő alkotásban lehet része a közönségnek.

Tovább >>
... ...
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bilete.ro