A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vendégszereplése Budapesten
A Hagyományok Háza szervezésében és meghívására, a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes folyó év március 26-án, vasárnap, 18,00 órától bemutatja a budapesti Hagyományok Házában Tavaszvárás a Hargitával c. műsorát, melynek első részében  a Farsang Illés szekerén c. produkció, a második részében pedig a Pakulárnóta c. műsor kerül színpadra.
       Jegyek elővételben a Hagyományok Házában,  Kratancsik Melindánál (tel. 06-20390483, 06-1-2256051e-mail: kratancsik.melinda@hagyomanyokhaza.hu) vásárolhatóak.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

Tovább >>
A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes februári játékrendje
Február 18, szombat, 19,00 óra – Farsang Illés szekerén, csíkszeredai Művelődési Ház
Február 22, szerda, 19,00 óra - Farsang Illés szekerén, sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek  Művelődési Háza
Február 23, csütörtök, 19,00 óra – Farsang Illés szekerén, csíkkozmási Művelődési Ház
Február 24, péntek, 19,00 óra - Farsang Illés szekerén, gyergyószentmiklósi  Szakszervezetek Művelődési Háza
Február 26, vasárnap, 19,00 óra – Farsang Illés szekerén, gyergyóditrói Művelődési Ház
Február 27, hétfő, 18,00 óra - Farsang Illés szekerén – Nárcisz és Árnika bérletek, csíkszeredai Művelődési Ház
Február 28, kedd, 13,00 óra - Farsang Illés szekerén – Boróka, Kankalin és Árnika bérletek, csíkszeredai Művelődési Ház

 

 

Tovább >>
Bérletes előadások a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnél

A Hej, regő rejtem produkció bérletes előadásaira folyó év  január 25-én,  szerdán, 17,00 órától (  Pipacs, Boróka bérletek), január 30-án, hétfőn, 18,00 órától (Nárcisz és Árnika bérletek) valamint január 31-én, kedden, 13,00 órától (Boróka és Kankalin bérletek) kerül sor. A bérletes előadások fennmaradó helyeire is vásárolhatóak jegyek.

            Minden érdeklődőt szeretettel vár új műsorának megtekintésére a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.

                                                                                                                              

                                                                                               Bodi Ildikó

 

Tovább >>
Bemutató előtt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
Folyó év  január 24-én, kedden, 19,00 órától  a Városi Művelődési Házban a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Hej, regő rejtem c. a magyarság eredetmondáit két részes műsorban tárja a közönség elé.
Az első részben a Szarvas-rege kerül színpadra, mely magyarságunk egyik legrégibb népi  szokását eleveníti meg, a regölést, melynek ürügyén a honfoglalás előtti időkbe kalauzoljuk a nézőket Hunor és Magor csodálatos vadászatára. Eredetünk gyökereiből merítünk, egy már-már kivesző népszokás segítségével.
A második részt az ősi magyar hitvilágból ismert turulmadár mítosza ihlette, azé a turulé mely a monda szerint a magas égből alászállva termékenyítette meg Emesét,  a magyar fejedelmi- királyi Árpád-nemzetség szülőanyját. A műsor súlypontját az Emese méhéből fogant Álmos fejedelem szakrális  feláldozása képezi.   A műsor címe Turul.

Az előadás rendező-koreográfusa Orza Călin, dramaturg Imreh István, jelmeztervező Bocskay Anna.

Minden érdeklődőt szeretettel vár új műsorának megtekintésére a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.

                                                     Bodi Ildikó                                                                  

 

Tovább >>
A Hargita együttes előadása Csíkszeredában
Folyó év január  5-én, csütörtökön, 20,00 órától  a Hargita együttes bemutatja a Pakulárnóta c. produkcióját a rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság versenyzőinek.
                                                                                                        Bodi Ildikó
Tovább >>
A Hargita együttes vendégszereplése Gyergyóremetén
2005. december 18-án, vasárnap, 19,00 órától a gyergyóremetei művelődési házban,  a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes bemutatja a Pakulárnóta c. produkcióját.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk !

 

                                                                                                Bodi Ildikó
Tovább >>
hang proba
ezt lehet kiprobalni{mmp3}proba.mp3{/mmp3}

{mosimage}Kedden az égbolt változó lesz, az északi, észak-keleti térségekben megvastagszik a felhőzet és gyenge havazások alakulnak ki. Máshol a reggeli ködök felszakadozása után napsütésre is számítani lehet. A szél a domb és hegyvidéken erősödik. A reggeli hőmérséklet -14, -4 fok között alakul. A csúcsérték +6 fokig emelkedhet.
Tovább >>
X. Csűrdöngölő Gyerek- és Ifjúsági Néptánctalálkozó

 

            A csíkszeredai Városi Művelődési Házban folyó év  december 16-án, pénteken 15 órától jubileumi  csűrdöngölésre gyűlnek össze a régió fiatal néptáncosai. A  Zelegor Néptáncegyüttes Csíkmenaságról, Kis Gerlice Gyerek-néptánccsoport Csíkszentkirályról, Rozmaring és Fehér Liliom Gyerek-néptánccsoportok Csíkszentimréről, Kikerics Gyereknéptánccsoport Csíkszentsimonból, Labdarózsa Néptáncegyüttes Csíkszentmártonból, Bojzás Együttes Csíkkozmásról, Gyöngyvirág Néptáncegyüttes Tusnádról, Kankalin Néptánccsoport Kászonújfaluból, Zergeboglár Néptáncegyüttes Kászonaltízból, Tanulók Háza és a Borsika Néptáncegyüttesek Csíkszeredából, Gyerek-Néptáncegyüttes Gyergyóremetéről, Forrás Néptáncegyüttes Marosfőről, Ördögborda Néptáncegyüttes Balánbányáról, Prücskök Néptáncegyüttes Csíkszentdomokosról, Csíkmadarasi Néptáncegyüttes, Csíkrákosi Néptáncegyüttes, Vadvirág Együttes Csicsóból, Zergeboglár Néptáncegyüttes Kápolnásfaluból és Picinige Gyerekzenekar Marosvásárhelyről érkezik a rendezvényre.
            A X. találkozó ezúttal nem a színpadon veszi kezdetét, hanem a központi parkban felépített gyermekvárosban,ahol karácsonyi énektanulásra, közös fényképezésre és hógolyózásra kerül sor. A közel 700 gyerek színpadi bemutatkozásaira 16,00 órától kerül sor a Művelődési Ház nagytermében, 17,00 órától a ház előterében  pedig a Varga Károly Népművészeti Egylet szervezésében megnyitja kapuit a II. Karácsonyi Népművészeti Vásár. Ezt követően kézműves foglalkozásokon, 18,00 órától pedig táncházban  vehetnek részt a gyerekek és fiatalok.
            2001-től félévente, ünnepeink előtt megszervezett gyerek és ifjúsági néptánctalálkozókhoz csatlakozó csoportok száma alkalomról alkalomra nő, ami ösztönző, öröm, elégtétel a szűlőknek, szereplőknek, szervezőknek és oktatóknak egyaránt. Ezen találkozókat kézműves foglalkozásokkal, tanulmányi versenyekkel, táncházakkal, népművészeti kiállításokkal színesítjük. A gyerekek a Csűrdöngölő találkozókon a heti rendszersséggel oktatott néptáncképzés eredményét mutatják be színpadon. Lehetőség a sok száz fiatalnak az ismerkedésre, vetélkedésre, közös mulatságra.
            A kilencedik, az eddigieknél is nagyobb,ez évi  pünkösdi búcsút megelőző találkozón a közönség több, mint 1200 tehetséges fiatalt láthatott népviseletben a színpadon, de a közönség soraiban is sok száz gyerek nézte végig az aprók és nagyobbak táncait. Színes népviseletekben, változatos koreográfiákkal jöttek a csoportok.
            Az eddigi találkozókon már nem fért a sok gyerek a Városi Művelődési Házban, azért szabadtéri színpad mellett döntöttek a szervezők. Néptánccsoportok, népdalénekesek jöttek bemutatni előadásaikat, népi játékaikat, népdalaikat 42 Hargita megyei településről. Sok településről 2-3 csoport is eljött. A bemutatott műsorukkal térségünk zenéje, tánca mellett egész Erdély néptáncaiból láthattak bemutatkozókat.
            Mind a szervezőknek, mind a táncosoknak, oktatóknak újabb és újabb kihívást jelent minden alkalom. A gyerekcsoportok mindig új produkciókkal jelentkeznek ami nagy előkészületet igényel. Folyamatossága van az oktatásnak, és a jövőre nézve is van már utánpótlás, mert sok településen  két három csoport is működik, kicsiktől nagyonkig.
            A következő  néptánctalálkozó, amit 2006. június 1-re, Gyermeknapra terveznek a szervezők, reményeik szerint Csíkszereda városának eddigi legnagyobb szabású szabadtéri seregszemléje fog megvalósulni.              
Hagyományaink élni akarnak. Az oktatók és szervezők lelkesedése meghozta gyümölcsét, Hargita megyében működik a legtöbb néptánccsoport.
            A néptánctalálkozók és az oktatási program rendszeres támogatói: Apáczai Közalapítvány, Communitas Alapítvány, Gyerek és Ifjúsági Sportminisztérium Hargita Megye Tanácsa, Illyés Közalapítvány, Nemzeti Kulturális Alapprogram, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Oktatási Minisztérium.

 

                                                                                                         Bodi Ildikó

 

 

 

 

Tovább >>
... ...
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bilete.ro