Tíz országon átívelő turné

 

                Közel tíz országot átszelő turnéra indul együttesünk 2005. július 21-én. A turné első állomása a Spanyolország-i nemzetközi néptánctalálkozó lesz. Ezt követően több országban is fellép, színes folklórműsort adva elő régiónk különféle néptáncaiból és csak egy hónap múlva, augusztus 21-én tér vissza Csíkszeredába. A turné szervezője, Miklós Katalin programvezető tájékoztatott, hogy az egy hónapos esemény még szervezés alatt áll és bármilyen programváltoztatás esete fennáll.

            Bővebb információkkal szolgálunk kedves olvasóinknak a továbbiakban, miután a konkrét turnéállomások is megállapíttatnak.

     
 

Tovább >>
Fellépés a szentegyházi Nárciszfesztiválon

 

A rendszeresen megszervezett szentegyházi Nárciszfesztivál keretében lép fel együttesünk 2005 május 29-én, vasárnap délután.

                 Az immár harmincadik alkalommal megrendezett nárcisz ünnepélyen szentiványi (felsőmarosmenti), gyimesi és pálpataki (sóvidéki) táncokat ad elő a Hargita Együttes.
A szervezőktől való értesülés nyomán a következő programok várják az érdeklődőket:

    8-10 óra érkezés a Gábor Áron iskolaközpontba
 - 11 óra, népviseleti parádé (a felvonulás kötelező)
 - 12 óra, az ünnepség kezdete, előadások bemutatása
 - 16 óra, ebéd, éneklés, tánc közösen a kultúrházban

 A rendezvény szervezői: a Román Kultúr Minisztérium, , Hargita Megye Művelődési és Egyházügyi Felügyelősége, Szentegyháza Városi Tanács és a Gábor Áron Művelődési Ház

Nyulas Ferenc 

 

Tovább >>
Harmadik Erdélyi Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója

 
                   Két műsorral vendégszerepel a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Sepsiszentgyörgyön május 18-án és 19-én, a Szakszervezetek Művelődési Házában.

 Szerdán, 18-án 19 órától az együttes a Víg a gazda, víg a vendég c. műsorát mutatja be. Másnap, 19-én 19 órától veszi kezdetét az Erdélyi Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának gálaműsora a Romániai Magyar Néptánc Egyesület szervezésében. A gálaműsoron együttesünk Tavaszünnep c. új produkciójával vesz részt. Fellépnek még a Háromszék Táncegyüttes, a Maros Művészegyüttes, az Udvarhelyi Néptáncegyüttes és a Nagyvárad Táncegyüttes.

 Nyulas Ferenc

Tovább >>
Bemutató a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnél

 

Folyó év május 9-én, 19,00 órától  a Városi Művelődési Házban a csíkszeredai közönség új folklórműsort tekinthet meg, Víg a gazda, víg a vendég címmel, melyet május 10-én, 19,00 órától megismételünk.

A műsorban,  melyet teljes egészében a táncosaink állítottak össze,  egy megújult Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes mutatkozik be. A megfiatalodásra való képesség üdvös, mert életerőről tanuskodik. Van is erre egy találó mondás: ,, Öreg bor, fiatal vér”. Az együttes, mint Csíkszereda Önkormányzatának intézménye nem új, de ahogy az évek teltek úgy töltődött fel mindazzal a jóval és széppel amit hagyományaink tartalmaznak, mint a bor zamattal. Az idő erősebbé tette közösségünket. Aki ezt a bort megkostólja, annak menten megifjodik a vére, fölpezseg szunnyadó életereje.Tudjuk, hogy Önök, ismerik már a gazdát: a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttest, aki akkor a legvígabb, ha vendégei is vígak.

Minden vendéget nagy szeretettel várunk!

  Nyulas Ferenc, irodalmi titkár

 

Tovább >>
Magyarországon lép fel együttesünk

 
        A tánc világnapja alkalmából, folyó év április 29-én pénteken 18 órától, együttesünk Miskolcon közösen a Szinvavölgyi Táncegyüttessel tart előadást.
         Szombaton, április 30-án, 14.45 perces kezdettel, az Együttes Encsen tart teljes hosszúságú folklór előadást. Ezt vasárnap 15.30 - tól, Ózdon is követi egy fellépés.

Tovább >>
Húsvéti jókívánság

 

    A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes összes munkatársa nevében mindenkinek áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!

    A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Munkaközössége

 

Tovább >>
Jótékonysági műsor az ázsiai szökőár áldozatai segítéséért

 

            A gyulafehérvári Caritas Csíkszeredai Kirendeltsége szervezésében a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes jótékonysági céllal megismétli nagysikerű új műsorát február 14-én, hétfőn 19 órai kezdettel a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában.

             A műsort ajánljuk azoknak a személyeknek is, akik a premiert nem tekinthették meg a zsúfolásig megtelt színpadterem miatt
             Az előadásra nincs jegyeladás, a Caritas szervezői urnát helyeznek el a bejáratnál, ahová az adakozók betehetik pénzadományaikat a rászorulóknak.

             Elekes Zoltán

  


Tovább >>
A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes bemutatója húshagyókedden

    Farsang Illés szekerén címet viseli a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes új műsora. A farsangi ünnepkör rituáléit felvonultató műsor bemutatójára 2005. február 8-án, kedden 19,00 órától kerül sor a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában.

    Az új műsor a két elem, a tűz a víz kettősségét, a böjt mértékletessége és a farsang féktelensége közti kontrasztot mutatja be, felvonultatva számos rituális táncot, a magyarság régi hitvilágából merített jelképeket. A műsort a szarvasrege alkotója, Orza Călin rendezte, szintén ő jegyzi a koreográfiát valamint  a zenei szerkesztője a műsornak Szalay Zoltánnal együtt, művészeti vezető András Mihály igazgató.
    A műsorban olyan jelenetek lesznek, amelyek ismertek a közönség számára, hisz a környéken a farsangi időszakban látható alakoskodó figurákból, az általuk bemutatott történetekből merítette a koreográfus.

            Többet ezekről én mostan itt nem szólok.

             Csak a csúf innepről, az farsangról szólok,

            Mennyi sok bolondság ott vagyon tudjátok,

            Ha nem gyertek el és meglássátok.

           

Tovább >>
... ...
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bilete.ro