Húsvéti jókívánság

 

    A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes összes munkatársa nevében mindenkinek áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!

    A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Munkaközössége

 

Tovább >>
Jótékonysági műsor az ázsiai szökőár áldozatai segítéséért

 

            A gyulafehérvári Caritas Csíkszeredai Kirendeltsége szervezésében a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes jótékonysági céllal megismétli nagysikerű új műsorát február 14-én, hétfőn 19 órai kezdettel a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában.

             A műsort ajánljuk azoknak a személyeknek is, akik a premiert nem tekinthették meg a zsúfolásig megtelt színpadterem miatt
             Az előadásra nincs jegyeladás, a Caritas szervezői urnát helyeznek el a bejáratnál, ahová az adakozók betehetik pénzadományaikat a rászorulóknak.

             Elekes Zoltán

  


Tovább >>
A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes bemutatója húshagyókedden

    Farsang Illés szekerén címet viseli a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes új műsora. A farsangi ünnepkör rituáléit felvonultató műsor bemutatójára 2005. február 8-án, kedden 19,00 órától kerül sor a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában.

    Az új műsor a két elem, a tűz a víz kettősségét, a böjt mértékletessége és a farsang féktelensége közti kontrasztot mutatja be, felvonultatva számos rituális táncot, a magyarság régi hitvilágából merített jelképeket. A műsort a szarvasrege alkotója, Orza Călin rendezte, szintén ő jegyzi a koreográfiát valamint  a zenei szerkesztője a műsornak Szalay Zoltánnal együtt, művészeti vezető András Mihály igazgató.
    A műsorban olyan jelenetek lesznek, amelyek ismertek a közönség számára, hisz a környéken a farsangi időszakban látható alakoskodó figurákból, az általuk bemutatott történetekből merítette a koreográfus.

            Többet ezekről én mostan itt nem szólok.

             Csak a csúf innepről, az farsangról szólok,

            Mennyi sok bolondság ott vagyon tudjátok,

            Ha nem gyertek el és meglássátok.

           

Tovább >>
Filmbemutató a Hargita Együttessel

    
   Első alkalommal jelentkezik filmbemutatóval a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, december 17-én, 19 órától a Városi Művelődési Házban.   

    A csíksomlyói nyeregben forgatott film a Hargita Együttes Kelettől Nyugatig c. műsorának egy tartalmi kibővítése, amely érdekes és szórakoztató lehet mindazok számára akik szeretik a néptáncot.
   A vetítéssel egyidőben a színpadi műsort is láthatják. A tánc és a rendahgyó film együttes élményét garantálva, mindenkit szeretettel várnak az esemény szervezői.

     Korlátozott példányszámban az előadás után a film megvásárolható lesz videokazettán és DVD lemezen.   

      A filmet a gyergyószentmiklósi Rubin Stúdió gyártotta.

Tovább >>
VIII. Csűrdöngölő Gyerek és Ifjúsági Néptánctalálkozó

 

A csíkszeredai Városi Művelődési Házban 2004. december 3-án, pénteken 16 órától újabb csűrdöngölésre gyűlnek össze a régió fiatal néptáncosai. A színpadi bemutatkozások ezúttal a téli ünnepekhez kötődő néphagyományokról szólnak majd. Ezt követően kézműves foglalkozásban és esti táncházban lesz része a fiataloknak. A legkissebbek már a kézműves tevékenységekkel egy időben táncolnak, népi játékokkal,  népdalokkal és táncokkal ismerkednek meg. 

A rendezvényre több mint háromszáz gyereket várnak a szervezők.

A rendezvényt a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Romániai Magyar Táncszövetség és az András Alapítvány közösen szervezik.

Az esemény támogatói a: Budapesti Oktatási Minisztérium, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Gyermek Ifjúsági és Sport Minisztérium, Illyés Közalapítvány, Communitas Alapítvány.

Minden tánccsoportot és érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. További részletekért érdeklődni lehet Miklós Katalin programfelelősnél a következő telefonszámon: 0744-880778. Valamint minden hétköznap reggel 8 és délután 4 óra között az együttes székhelyén, a Városi Művelődési Házban.


                Nyulas Ferenc

 

Tovább >>
Advent a Hargitával Budapesten

      A csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes (a csíkszeredai önkormányzat intézménye) 2004 decemberében két ünnepi hangulatú műsorral szerepel Budapesten a Hagyományok Háza és a Magyar Kollégium szervezésében.


      Zárt körű, a téli ünnepkör népi szokásaival díszített folklórműsort mutat be a budapesti Magyar Kultúra Alapítvány székházában, 2004 december 11-én, szombaton 19 órai kezdettel.

Ezt követően 12-én, vasárnap 20 órától, a Millennáris Fogadóban újabb hargitás adventi műsor kerül bemutatásra, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. 

 A szombati előadás a téli ünnepek jegyében fogant műsort tartalmaz, változatos, meglepetésekkel tarkított összeállításban. Az erdélyi táncokra és szokásokra épülő műsor művészeti vezetője András Mihály. Koreográfusai Gábos Endre, Péter László, Rigmányi Katalin, Antal Zsolt.

 A meghívott vendégek várhatóan nemcsak székelyföldi táncokból kapnak izelítőt, hanem a székely vendéglátás hagyományos ételeiből is.

 A vasárnapi műsor első felében a közönség gyimesi, felcsíki, küküllőmenti, széki, bonchidai, kalotaszegi, méhkeréki és szatmári legényes táncokból láthat egy virtuóz összeállítást. Az előadás második részében moldvai, gyimesi és székelyföldi párostáncokkal folytatják. A koregráfiákat a téli ünnepkör népi szokásai kötik majd össze.

       Az eddig előadóművészekként ismert táncosok alkotóművészekként, koreográfusokként is bemutatkoznak: Gábos Endre, Péter László, Rigmányi Katalin, Antal Zsolt és Udvari Róbert. A nyárádmenti koregráfia ugyancsak fiatal erdélyi koreográfus, Füzesi Albert készítette.

A műsorok támogatói: Nemzeti Kulturális Alapprogram, Civil Rádió Budapest, Kispest Önkormányzata, Magyar Kultúra Alapítvány, Magyar Művelődési Intézet.

 

 

Nyulas Ferenc

 

Tovább >>
Előadássorozat a Hargita Együttessel:

Folyó hónap hatodikától huszonhatodikáig a Csíki Medencére összpontosított előadássorozat indul a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttessel és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel közösen.

 

Ha a mennyiség nem is jár mindig kéz a kézben a minőséggel, a Hargita Együttesnek fő törekvését képezi.

A magyarság jóléti és művelődési gyarapodásának közvetlen segítése jegyében zajló előadások során, a közönség a Forduló folklórműsort valamint a Kelettől Nyugatig c. műsor válogatott részleteit tekintheti meg.

Az utóbbi műsor címe akaratlanul egy aktuális jelentésárnyalattal is bír, hisz már a napnál is világosabb, hogy minden keletről nyugatra törekszik térségünkben. Ezáltal egyszersmint arra utal, hogy népi hagyományaink, kultúránk hordozói is arra tartanak, amerre a főár. Igen ám, de nem mindegy hogyan zajlik majd ez az átlépés. Fizikailag bizonyosan nem kell tartani attól, hogy csak nyugatunk lesz, keletünk pedig nem, hisz kevéssé valószínű, hogy ezután majd Nyugatról várjuk, hogy felkeljen a nap. Inkább arról van szó, hogy mindazt, amit saját hagyományaink, kultúránk képvisel annak “keleti” oldalával kapcsolatosan sem az elmaradottság kellene eszünkbe jussék, hanem mindaz ami leginkább a miénk. Ennélkül nem marad otthonos szülőföldünk és elvesztené termékenyítő értelmét a nyugat felé haladás.

Azon jelszóval, hogy ne legyünk idegenek saját szülőföldünkön indul útnak a Hargita Együttes említett körútjaira. Az egység erejét felismerve.

Az előadások pontos időpontját minden helyszínen időben hírdetve fogják a

szervezők, és remélik, hogy minél többen kívánnak majd otthonosan itthon élni.

 

Az előadás sorozat tervezett helyszínei és időpontjai:

 

(November)

 

6. szombat - 18 óra – Csatószeg

                      - 20 óra – Csíkszentsimon

7. vasárnap - 18 óra – Madaras

                      -  20 óra – Dánfalva

8. hétfő     - 18 óra – Kászonjakabfalva

                    - 20 óra – Kászonújfalu

9. kedd      - 18 óra -  Csíkszenttamás

                    - 20 óra – Csíkkarcfalva

10. szerda  - 18 óra – Csíkkozmás

                     - 20 óra – Csíkszentmárton

11. csütörtök - 18 óra – Gyimesfelsőlok

                         - 20 óra – Gyimesközéplok

12. péntek  - 18 óra – Csíkpálfalva

                      - 20 óra – Delne

13. szombat              - Szováta

14. vasárnap - 18 óra – Ajnád

                         - 20 óra – Vacsárcsi

15. hétfő  - 18 óra – Göröcsfalva v. Rákos

                   - 20 óra – Csíkszépvíz

16. kedd  - 18 óra – Tusnádfürdő

                   - 20 óra – Bánkfalva

17. szerda  - 18 óra – Csíkmenaság

                     - 20 óra – Csíkszentgyörgy

22. hétfő - 18 óra – Csíkszereda – Kelettől nyugatig – Városi Műv.Ház.

23. kedd    - 18 óra – Borzsova

                    - 20 óra – Cíkszentmiklós

24. szerda   - 18 óra – Csíkszentdomokos

                      - 20 óra – Balánbánya

25. csütörtök  - 18 óra - ?

                          - 20 óra - ?

26. péntek  - 18 óra – Csíkszereda    

 

 

 

 

Tovább >>
... ...
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bilete.ro