Népi örökségünk feltárását, összegyűjtését szolgáló rendezvényünk az Erdélyi Prímások Találkozója. Évről évre telt házas közönség várja, ugyanakkor a szakmai körökben is elismert és számon tartott népzenei nagyrendezvény. Eredetileg kettős célja volt a találkozónak. Egyrészt lehetőséget biztosított jó minőségű hangfelvételek készítésére az adatközlőkkel, másrészt be lehetett mutatni a zenészeket a közönségnek, ismertetve, népszerűsítve muzsikájukat. Azóta rendezvényünk kiegészült azzal a szándékkal is, hogy a találkozó adjon lehetőséget minél több fiatal, tehetséges népzenészek és sikeres zenekarnak a bemutatkozásra, ugyanakkor kiváló alkalmat nyújtva számukra megismerkedni, együtt muzsikálni a nagy öregekkel.
Prímások huszonegyedik találkozója
Találkozzunk november 13. és 16. között a szervező Hargita Együttes székhelyén, a csíkszeredai Városi Művelődési Házban!

Népi örökségünk feltárását, összegyűjtését szolgáló rendezvényünk az Erdélyi Prímások Találkozója. Évről évre lelkes közönség várja, ugyanakkor a szakmai körökben is elismert és számon tartott népzenei nagyrendezvény. Eredetileg kettős célja volt a találkozónak. Egyrészt lehetőséget biztosított jó minőségű hangfelvételek készítésére a hagyományőrző muzsikusokkal, másrészt be lehetett mutatni a népzenészeket a közönségnek, ismertetve, népszerűsítve muzsikájukat. Azóta rendezvényünk kiegészült azzal a szándékkal is, hogy a találkozó adjon lehetőséget minél több fiatal, tehetséges népzenésznek és zenekarnak a bemutatkozásra, ugyanakkor kiváló alkalmat nyújtva számukra megismerkedni, együtt muzsikálni a nagy öregekkel.

Az utóbbi években a találkozó keretében lehetőség nyílik hagyományőrző zenészekkel közösen elmélyülni egy-egy tájegység népzenéjében: népi hegedű, brácsa, bőgő, furulya és ének szakmai képzésen vehetnek részt az érdeklődők. A szakmai képzések a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék tanárainak szakmai vezetésével zajlanak.

A szakmai képzések nyitottak bárki számára, a részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges. Jelentkezni lehet a 0040 266 371 362-es, a 0040 757 829 337-es telefonszámokon vagy a hargitaneptanc@gmail.com címen.

Programterv:

November 13., kedd 15.00-18.00 óra - népi hangszeres, népi énekes szakmai képzés

November 14., szerda 10.00-12.00, 15.00-18.00 óra - népi hangszeres, népi énekes szakmai képzés

November 14., szerda 18.00-19.30 - Széki vonós bandák. Dr. Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék adjunktusának előadása

November 15., csütörtök 19.00 óra - Első kézből… Erdélyi hagyományőrző és táncházzenészek gálaműsora

November 16., péntek 19.00 óra - Erdély népzenei kincsei. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének gálaműsora 

A két gálaműsort 21.00 órától táncház követi a műsorokban fellépő zenészek közreműködésével.

A programváltozás jogát fenntartjuk.

A rendezvény szervezője: Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, fenntartó Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A rendezvény társszervezője: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék.

A rendezvény támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap.

Szakmai támogató: Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet.

A csütörtöki és a pénteki gálaműsorra jegyeket a Csíki Mozi jegypénztárában (Csíkszereda, Majláth Gusztáv Károly tér) és a www.bilete.ro oldalon lehet váltani. Az előadás megkezdése előtt egy órával a Városi Művelődési Házban (Temesvári sugárút 6.) áruljuk jegyeinket.

A november 15-i csütörtöki „Első kézből…” című, az erdélyi hagyományőrző zenészek és táncházzenészek gálaműsorára jegyek itt válthatók: https://www.bilete.ro/elso-kezbol/ 

A november 16-i pénteki „Erdély népzenei kincsei” című, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének gálaműsorára jegyek itt válthatók: https://www.bilete.ro/erdely-nepzenei-kincsei/ 

A Csíki Mozi jegypénztára nyitva tart hétköznapokon 9-18 óra között. Telefonszám: 0040 266 317 007.
Galériák
Korábban
7. Prímástalálkozó huszadszorra
6. ERDÉLYI PRÍMÁSOK 19. TALÁLKOZÓJA
5. ERDÉLYI PRÍMÁSOK 18. TALÁLKOZÓJA
4. ERDÉLYI PRÍMÁSOK 17. TALÁLKOZÓJA
3. Erdélyi Prímások Találkozója (16.)
2. XIII. ERDÉLYI PRÍMÁSOK TALÁLKOZÓJA
1. Hatodszor is Erdélyi Prímások Találkozója
Gyorskereső
Kövesse fellépéseinket
Online jegyvásárlás
bileta.ro