Népi örökségünk feltárását, összegyűjtését szolgáló rendezvényünk az Erdélyi Prímások Találkozója. Évről évre telt házas közönség várja, ugyanakkor a szakmai körökben is elismert és számon tartott népzenei nagyrendezvény. Eredetileg kettős célja volt a találkozónak. Egyrészt lehetőséget biztosított jó minőségű hangfelvételek készítésére az adatközlőkkel, másrészt be lehetett mutatni a zenészeket a közönségnek, ismertetve, népszerűsítve muzsikájukat. Azóta rendezvényünk kiegészült azzal a szándékkal is, hogy a találkozó adjon lehetőséget minél több fiatal, tehetséges népzenészek és sikeres zenekarnak a bemutatkozásra, ugyanakkor kiváló alkalmat nyújtva számukra megismerkedni, együtt muzsikálni a nagy öregekkel.
Prímások huszonegyedik találkozója
Találkozzunk november 14. és 16. között a szervező Hargita Együttes székhelyén, a csíkszeredai Városi Művelődési Házban!

A kerek számok összegzésre ösztönöznek. Így volt ez a 2017-ben huszadikra kerekedett prímásralálkozókkal is. Jó volt emlékezni az első év két teljes napot betöltő adarközlőire, hagyományőrző nagymestereire, a nem teljesen szakszerű, de annál lelkesebb gyűjtésre, a színpadi előadásokon az ismeretlenre rácsodálkozó nézők seregére.

Húsz év alkalmazkodó útkeresése következett: alkalmazkodás a lehetőségekhez, a keretekhez, igyekezet a közönség okos felzárkoztatására. Változtak az idők, változtak az igények. Voltak hullámvölgyek, és tanulságaik minden alkalommal hasznos tapasztalattá nemesedtek a továbbiakban. Közben az élet rendje meggyérítette a nagy öregek sorait. Keserű megtorpanásra kényszerítő mindazok neve, akiket azóta magához szólított az Égi banda. De nem tűntek el nyomtalan. Kincset érő hagyatékot bíztak örököseikre, követőikre. A mai prímástalálkozókon tudásuk adta jogon szerepelnek a fiatalok mintegy vigaszul és bíztatásképpen a jövőt illetően.

Úgy tűnik, a huszadik találkozóra sikerült megtalálni a rendezvénynek a legkedvezőbb szerkezetét. Szándékaink szerint ezt ismételné meg a 2018-as huszonegyedik találkozó november 14-től 16-ig, három napba sűrítve a minden érdeklődő számára nyitott mesterkurzusokat, szakmai megbeszéléseket, stúdiófelvételek készítését, valamint a nagyközönség számára a hagyományörző zenészek Pávai István népzenekutató rendhagyó kalauzolásával zenei tájainkat bebarangoló gálaműsorát, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének koncertjét, és természetesen a szokásos táncházakat.
Galériák
Korábban
7. Prímástalálkozó huszadszorra
6. ERDÉLYI PRÍMÁSOK 19. TALÁLKOZÓJA
5. ERDÉLYI PRÍMÁSOK 18. TALÁLKOZÓJA
4. ERDÉLYI PRÍMÁSOK 17. TALÁLKOZÓJA
3. Erdélyi Prímások Találkozója (16.)
2. XIII. ERDÉLYI PRÍMÁSOK TALÁLKOZÓJA
1. Hatodszor is Erdélyi Prímások Találkozója
Kövesse fellépéseinket