A hivatásos együttesek találkozóját az az igény szülte, hogy a társulatok tagjai, vezetői azon túl, hogy egy esemény keretében betekintést kapjanak a többiek munkájába, szakmai megbeszéléseken, vitákon találkozhassanak mindannyian. Korábban is követték egymás munkáját, megnézték egymás műsorait, lehetőségeik szerint segítettek egymásnak, véleményezték, bírálták egymást, de arra, hogy egy időben lehessenek egy helyen, egy merően új alkalmat kellett kitalálni. A rendezvényt először 2000-ben sikerült tető alá hozni. Azóta a kezdetekkor kihagyásokkal, majd éves rendszerességgek az öt intézmény felváltva szervezi meg a rendezvényt.

A Hargita Együttes előbb 2008-ban rendezte a találkozót, amit akkor Magyarország köztársasági elnöke is megtisztelt jelenlétével, majd 2014-ben kerültünk ismét sorra, hogy megszervezzük tizedik alkalommal az öt erdélyi hivatásos együttes már hagyományos közös eseményét.
2018. OKTÓBER 20.
Örökség – Dalok és táncok Csík vármegyéből
A XIV. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóján
Idén október 18. és 21. között Marosvásárhelyen rendezik meg a XIV. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóját, melyen együttesünk is részt vesz. Október 20-án, szombaton 18:00 órától Örökség című előadásunkat láthatja a közönség a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban (Színház tér 1.). Október 21-én, vasárnap a 19:00 órakor kezdődő Gálaműsorban szintén bemutatkozunk.

A Hargita Együttesre fölöttébb illő alkotás az Örökség – Dalok és táncok Csík vármegyéből. A kilenc szerkezeti egységből felépített produkció az élet jeles pillanataiból merít, azokból válogat, felsorakoztatja úgy, ahogy áthagyományozódtak nemzedékről nemzedékre, egységes egésszé sűrítve őket. Györfi Erzsébet és András Orsolya énekes szólisták dalai prózai idézetekkel kiegészítve alkotják a műsor gerincét, amire természetességgel kapcsolódnak a környék – Csík, Gyergyó és Gyimes táncai. A műsor zenéjét, – amely Bartók Béla és Kodály Zoltán XX. század eleji, valamint jelenkori gyűjtésekből származik – Mihó Attila és barátai tolmácsolásában, előadásában hallhatjuk. Rendező - koreográfus Varga Zoltán, dramaturg, jelmeztervező Lőrincz Beáta, zenei szerkesztő Kelemen László.
 
A műsor felújítása a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

A jegyekkel kapcsolatos, bővebb információinkat hamarosan közzétesszük.
Galériák
Korábban
3. Nagyváradon a 13. seregszemle
2. Táncoljatok – táncosok a táncról a Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóján
1. Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek 10. találkozója
Kövesse fellépéseinket