A hivatásos együttesek találkozóját az az igény szülte, hogy a társulatok tagjai, vezetői azon túl, hogy egy esemény keretében betekintést kapjanak a többiek munkájába, szakmai megbeszéléseken, vitákon találkozhassanak mindannyian. Korábban is követték egymás munkáját, megnézték egymás műsorait, lehetőségeik szerint segítettek egymásnak, véleményezték, bírálták egymást, de arra, hogy egy időben lehessenek egy helyen, egy merően új alkalmat kellett kitalálni. A rendezvényt először 2000-ben sikerült tető alá hozni. Azóta a kezdetekkor kihagyásokkal, majd éves rendszerességgek az öt intézmény felváltva szervezi meg a rendezvényt.

A Hargita Együttes előbb 2008-ban rendezte a találkozót, amit akkor Magyarország köztársasági elnöke is megtisztelt jelenlétével, majd 2014-ben kerültünk ismét sorra, hogy megszervezzük tizedik alkalommal az öt erdélyi hivatásos együttes már hagyományos közös eseményét.
ERDÉLYI MAGYAR HIVATÁSOS NÉPTÁNCEGYÜTTESEK TALÁLKOZÓJA
Nagyváradon a 13. seregszemle
2017. október 12-15.
Idén Nagyváradon találkozik az öt erdályi hivatásos együttes éves szakmai összejövetelére, az Erdályi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójára. Az október 12-15. időszakban lezajló rendezvény színes programot ígér a nézőknek is.
A csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes oktőber 14-én délelőtt 11 órától sikeres mesés táncjátékát, a Pöttöm Palkót mutatja be a nagyváradi közönségnek, számítva első sorban a gyerekek jelenlétére, együttműködésére. A legkisebb fiú kalandos története, amelynek végére a főhős eléri áhított vágyát: a többiek tiszteletét, valódi gyermekműsor, igazi mese, igazi gyerekeknek, akik az előadás közben nézőkből maguk is szereplőkké válhatnak.
Főszerepben vendégelőadó Antal Adorján, a Fölszállott a páva 2015-ös szóló és páros tánc kategóriagyőztese. Rendező-koreográfus Ivácson László, dramaturg Fazakas Misi, zenei szerkesztő Fazakas Levente.
Október 15-én, a közös gálaműsoron, a csíkszeredai társulat részletet mutat be Hegyen innen – hegyen túl című műsorából. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával ez előadáson közreműködik Mihó Attila és zenésztársai.
Reflexiók
Korábban
2. Táncoljatok – táncosok a táncról a Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóján
1. Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek 10. találkozója
Kövesse fellépéseinket