Prima reprezentaţie: 11 mai 2015.
Redactor muzical László Kelemen. Regizori-coregrafi Gábor Szűcs şi Kristóf Fundák, co-regizori Mária Szűcsné Urbán şi Lili Fundák Kaszai. Director artistic Mihály András.
Ce face ca un maghiar să fie maghiar? Dacă suntem sinceri cel puţin cu noi înşine, trebuie să recunoaştem că răspunsul este în întregime subiectiv, aproape exclusiv personal: în funcţie de educaţia noastră, de trecutul nostru artistic şi de emoţiile noastre, este ceea ce numim.

Omul este slab: atunci când îi place ceva, încearcă să obţină acel ceva. Iar moda este un mare maestru: dacă există un model de urmat, fie că ne place sau nu, îl adoptăm, pentru că dacă este bun pentru el, trebuie să fie bun pentru el. Apoi adaptăm ceea ce este deja al nostru la gustul nostru.

Societatea ţărănească maghiară, cu puternicele sale rădăcini culturale străvechi, a fost constant modelată de-a lungul istoriei de o dublă influenţă. Pe de o parte, a încercat să urmeze moda ordinelor (sociale) superioare, iar pe de altă parte, s-a inspirat din popoarele vecine aflate în continuă interacţiune. Ceea ce a adoptat, a modelat în timp, a încorporat-o în propria sa viaţă de zi cu zi: a explicat-o şi a folclorizat-o. Este important să subliniem această reciprocitate, deoarece cultura populară maghiară a modelat semnificativ cultura popoarelor din Bazinul Carpatic prin strălucirea sa neconvenţională.

La fel ca în cazul tuturor lucrurilor, acest lucru este valabil şi pentru dans şi muzica de dans. "Muzica de dans (şi, prin urmare, muzica populară instrumentală, deoarece este în esenţă muzică de dans) a fost întotdeauna influenţată de dansul de coardă", spune László Kelemen într-un studiu.

În noul nostru program, ne inspirăm din straturile profunde ale muzicii şi dansului popular maghiar pentru public. Vom prezenta mai ales dansuri pe care comunitatea etnică care le trăieşte şi le respiră a considerat şi consideră în continuare important să le numească maghiare.
<< Înapoi
Galerii
Videouri
Căutare rapidă
Urmăriţi-ne spectacolele
Achiziţionarea de bilete online
bileta.ro