Moştenire
Cântece şi dansuri din judeţul Ciucului


Prezentare: 28 noiembrie 2017.

Regizor-coregraf: Zoltán Varga
Editor muzical: László Kelemen
Dramaturg, designer de costume: Beáta Lőrincz
Erzsébet Györfi şi Orsolya András,
Katalin Rigmányi şi Katalin Sándor
Muzică de Attila Mihó şi prietenii

"...cântecele Székely sunt bijuterii care strălucesc în focul străvechi [....] Din cântecele Székely şi din celelalte melodii vechi ale noastre mai mult sau mai puţin apropiate de ele, se conturează încet-încet imaginea unui limbaj muzical maghiar unitar, un stil monumental, şlefuit din greu de vechea tradiţie, care, dacă îl ridicăm din bucăţile sale şi îl potrivim într-unul singur, ar putea fi declanşatorul unei mari dezvoltări." ( Zoltán Kodály)

Unul dintre cele mai importante şi, am putea spune, unul dintre cele mai frumoase produse ale primului sfert de secol de existenţă profesională a Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita este programul intitulat Moştenire - cântece şi dansuri din ţinutul Chik. Spectacolul este în întregime original, făcut pentru ansamblu, făcut pe măsură, pentru că cine ar putea prezenta mai autentic dansurile şi cântecele acestei minunate regiuni decât cei care s-au născut şi trăiesc în ea zi de zi, purtând-o în sânge, în fiecare celulă a corpului, în suflet şi în gânduri.
Heritage a avut premiera pe 28 aprilie 2010.
Producţia, care este alcătuită din nouă unităţi structurale, se bazează pe momente semnificative ale vieţii, selectate şi aranjate, aşa cum au fost transmise din generaţie în generaţie, condensându-le într-un tot unitar. Cântecele lui Erzsébet Györfi şi Orsolya András, solistele vocale, împreună cu citate în proză, formează coloana vertebrală a spectacolului, care se leagă cu o naturaleţe fatală de dansurile regiunii - Ciuc, Giurgeu, Ghimeş - interpretate cu virtuozitatea sălbatică a regiunii.
Spectacolul este regizat de coregraful Zoltán Varga. Beáta Lőrincz a participat la crearea spectacolului în calitate de dramaturg şi designer de costume.
Muzica spectacolului este extrasă din colecţii de la începutul secolului XX şi contemporane de Béla Bartók şi Zoltán Kodály. Editorul muzical al Patrimoniului este László Kelemen, compozitor, cercetător de muzică populară şi director al Casei Tradiţiilor din Budapesta, originar din Gyergyóditro.
El va fi acompaniat de Attila Mihó şi de colegii săi muzicieni.
Într-o lume care se schimbă rapid şi în ritm alert, oamenii orbiţi de farmecul efemer tind să uite de propriile comori. Trebuie să le fie pus în faţă pentru a le reaminti. Zi de zi trebuie să fie arătate, să fie ţinute ca nişte tăbliţe ale legii care trebuie păstrate şi preţuite. Şi trebuie să fie arătate întregii lumi, pentru ca alţii să le poată aprecia. Aceasta este moştenirea noastră şi acesta este scopul acestui program, care a fost refăcut după aproape opt ani cu sprijinul Fondului Cultural Naţional: Moştenirea - cântece şi dansuri din judeţul Chişinău.
Acesta va fi prezentat marţi, 28, 29, miercuri şi joi, 30 noiembrie, la Casa Municipală de Cultură din Miercurea Ciuc
<< Înapoi
Reflexii
Căutare rapidă
Urmăriţi-ne spectacolele
Achiziţionarea de bilete online
bileta.ro