Prezentare 12 martie 2020.
Ékes Gyergyó

Regia-coregrafie: Tamás Farkas, Ágnes Farkas

Coregrafi, maeştri de dans: Laczkó- Benedek Tünde, Bara Szabolcs

Editori de muzică: Orsolya András, Attila Mihó
"Este la fel de adevărat precum crezi!"

"Aceasta este cea mai mare boală a omenirii, asta este ceea ce îi ruinează pe toţi. La ora asta nici măcar nu e un om acasă şi e atât de sensibil încât se întreabă dacă papucii lui sunt expuşi, ca să nu aduc mizerie în casă. Situaţia de stres este deja la cote ridicate. Nu am construit această casă pentru a avea un loc unde să trăim? Obişnuiam să spun, construieşte o casă cu zece etaje, fără lift, fără scări, astfel încât spasmul să te tragă sus." (Mincinosul Pista )

Spectacolul va oferi o perspectivă asupra culturii muzicale şi de dans din Bazinul Gheorgheni, mai puţin cunoscută din punct de vedere al folclorului de dans. Spre deosebire de zonele "culese" de colectori, cartografierea acestor sate de-a lungul Mureşului a fost neglijată. Din anii 1950 până în anii 1920, în bazin nu s-au realizat aproape nicio colecţie de 3 sau 4 dansuri, deşi primele colecţii ale lui Béla Bartók, Zoltán Kodály şi Antal Molnár atrag atenţia asupra melodiilor şi muzicii instrumentale caracteristice şi vechi din Gheorgheni, iar dansurile bazate pe acestea...

De la începutul anilor 2000, cineaştii au mers din sat în sat, realizând înregistrări funcţionale şi scenografice în aşezările din bazin, găsind tot mai multe şi mai valoroase personalităţi de dans, cântăreţi şi muzicieni. Folosind acestea, colecţiile anterioare, poveştile şi "rolurile" ineluctabilului şi irepetabilului Pista Mincinosul, a fost pus în scenă spectacolul care încântă publicul cu vizualuri şi tehnici scenice moderne, cu mişcări, cântece, aranjamente instrumentale şi poveşti inedite.

Pe lângă dansurile şi cântecele tradiţionale ale regiunii, spectacolul include şi stiluri mai noi ale civilizaţiei timpurii şi influenţa profesorilor de dans Székely, recunoscând importanţa, justificarea şi valoarea folclorică a acestora.
Atmosfera, gustul şi savoarea bazinului Gheorgheni i-au fascinat pe creatori la fel de mult ca şi puterea, energia şi bijuteria dansurilor şi cântecelor localnicilor...

"Într-o zi, colegii mei au crezut că glumesc cu mine şi mi-au lipit bine aripile porumbeilor. Au chicotit singuri până când au văzut porumbeii lui Pista Mincinoasă mergând spre casă în şir indian pe calea ferată."
<< Înapoi
Căutare rapidă
Urmăriţi-ne spectacolele
Achiziţionarea de bilete online
bileta.ro